profimedia-0334877267

Pomladne sončne dni izkoristite za izlete v okolico. Ste že bili na Jamniku? Saj veste, tista cerkev, ki fotogenično stoji na hribčku oz. travnatem grebenu z razgledom daleč na gorenjsko pokrajino in gore.  

Jamnik je odličen izlet za družine in vse tiste, ki potrebujete novo idejo za lažjo enourno turo v hrib, ki vas bo nagradila s čudovitim razgledom. 

Izhodišče: Kropa

Do Krope pridemo bodisi preko izvoza za Naklo ali Podnart (proti Ljubelju, izvoz pred Tržičem) ali Brezje (iz gorenjske smeri). V Kropi parkiramo na levi strani ob igrišču (malo naprej od pošte in blokov). 

Pot: 

Takoj za parkiriščem bomo na levi videli hišo s hišno številko 7, ob njej pa pot, ki se vije mimo cerkve Kroparske Matere Božje. Nadaljujejmo po gozdni poti v hrib, ob poti pa se nam bodo nasmihali gozdni škratje. 

Ko prispemo do križišča, nadaljujemo desno, kot kažejo tudi oznake za Jamnik. In nadaljujemo po gozdu, kmalu se pot povzpne malo bolj v hrib in na koncu prispemo do asfaltne ceste, ki vodi iz Krope proti Jamniku. Tam se usmerimo v levo, kjer bomo počasi že videli naš cilj na levi.

Ob cesti nas pozdravi še kačasta smreka - 8. odkriti primerek v Sloveniji. Še malo in prispeli bomo do cerkve sv. Primoža in Felicijana. Odpočijemo se na klopci ob poti pred cerkvijo in iz 831 metrov nadmorske višine občudujemo Gorenjsko; Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe ter Škofjeloško hribovje na drugi strani. 

Jamnik v marcu.

Možnosti za daljše ture v bližini so: Vodiška planina na Jelovici ali po cesti dalje do razgledne točke Bela peč.

Ko se vrnemo v Kropo, se lahko sprehodimo še po tem čudovitem naselju s starimi fužinarskimi hišami in potokom Kroparica. Kraj nosi poseben čar tradicionalnega železarskega (ki se je tu razvijalo že vse od keltske dobe) in kovaškega življenja. Bodite pozorni na kovano okrasje, ki se skriva skoraj povsod. Leta 1865 sta bila v Kropi odkrita dva keltska novca iz 1. stoletja pred našim štetjem, ki sta do današnjega dne ostali osamljeni najdbi iz pozne keltskolatenske dobe, piše radovljica.si. Le koliko skrivnosti skrivajo te kraji?  

Nato lahko skočite še v Radovljico. 

Več izletov: 

Sorodni članki
None

Ideja za izlet: Štefanja gora

Eno sobotno popoldne se odpravite na Štefanjo goro. Po približno uri nezahtevnega pohoda boste zadovoljni ugledali čudovite zasnežene vrhove Kamniško-Savinjskih Alp.

Ideja za izlet: Jamnik in dih jemajoči pogledi z 'balkona' Gorenjske

Jamnik je eden najprepoznavnejših vrhov na tem delu Gorenjske. S svojo idilično cerkvico na hribčku vabi pohodnike in sprehajalce vseh starosti skozi vse leto, da si z njegovega…

Ideja za izlet: Blegoš – vrh, ki je zanimiv za vsakogar

Med Selško in Poljansko dolino je najvišji vrh Škofjeloškega hribovja – Blegoš. Navdihnil vas bo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri