fitnes-moski-bicepsi-profimedia

Lahko čisto zares s telesno vadbo ’v glavi’ shujšamo oziroma povečamo mišično maso? Raziskava sicer pravi, da lahko, vendar ...

Izumljamo pasove, da bi lahko med gledanjem televizije oblikovali šesterčke, diete s piškoti, da bi se lahko brez slabe vesti basali z nasičenimi maščobami in s sladkorjem … Vse, da bi se spravili v top formo in za to naredili … absolutno ničesar. Ležali v postelji, sanjali o fitnesu in oblikovali telo. Bilo bi fantastično, kajne?

No, nekatere raziskave trdijo, da je mogoče.

Hujšanje in mišična masa s pomočjo vizualizacije

Obstaja raziskava, opravili so jo na Univerzi v Ohiu, ki pravi, da lahko telo okrepimo s pomočjo vizualizacije – sedimo torej in razmišljamo o telovadbi.

Brian Clark in sodelavci so v raziskavo vključili 29 prostovoljcev, ki so jim za mesec dni imobilizirali zapestja. Polovica prostovoljcev je nato vsak dan vizualizirala, kako razgibavajo zapestja. Natančneje – petkrat na teden so po 11 minut sedeli in se osredotočali na to, kako krepijo mišice zapestij. Ko so jim odstranili mavec, so imeli tisti, ki so se v mislih osredotočali na telovadbo, dvakrat močnejše mišice zapestja kot tisti, ki tega niso počeli.

Sama ideja pravzaprav ni nova. Gre za pogosto zapostavljeno področje nevroznanosti, pravijo – čeprav uma največkrat ne povezujemo s telesom oz. z mišicami, sta le povezana. Kar so pred Clarkom dokazovali tudi številni drugi znanstveniki.

Guang Yue s Clevelandske klinike je poročal, da je vizualizacija poskrbela za povečanje prstnih mišic za 35 %. Kai Miller z Univerze v Washingtonu pa je dokazal, da se pri vizualizaciji aktivirajo isti predeli v možganih, kot se to zgodi med vadbo.

Neka študija pa je pokazala tudi, da lahko zgolj z vizualiziranjem dvigovanja uteži pospeši­­­­te postopek okre­van­ja po poškodbi. V štu­diji so moški, ki so si predstavljali, ka­­­­­ko trenirajo bi­­cep­­­­­­se, doživeli 13-odstot­no povečanje mišične mase, ne da bi vzdig­nili eno samo utež.

Kaj je res?

S tem, ko ohranjamo možgane aktivne, ohranjamo zdravo tudi telo. Toda telovadba v glavi kljub temu ne more krepiti oz. ohranjati mišične mase. Tako kot tega ne naredi pas za trebušne mišice.

Dvigovanje uteži ali katerikoli drug šport je veliko učinkovitejši od telovadbe v glavi, saj poskrbi za aktivacijo uma in telesa istočasno.

Bi še vedno raje verjeti raziskavi?

Vir: Scientific American

Sorodni članki

Trening z utežmi za ženske - dejstva, ki jih morate poznati

Drage dame, mišice so zelo pomembne. Brez njih ne morete niti shujšati niti oblikovati telesa. In mišična masa je v nasprotju z maščobno maso zelo aktivno tkivo ter…

11 mitov in zmot o vadbi, ki povzročajo več slabega kot dobrega

Če se želite okrepiti, shujšati, izboljšati razpoloženje ... Na žalost obstaja veliko nasvetov, ki vam ne bodo pomagali pri doseganju ciljev, ampak bodo naredili več slabega kot dobrega…

Lahko samo z dieto izgubite ravno toliko trebušne maščobe kot z vadbo?

Velik trebuh sodi med najnevarnejšo obliko debelosti. Pojavijo se težave s spanjem in bolečine v hrbtu, a to še zdaleč ni vse.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri