Trije odlični nasveti športnega in osebnega trenerja, ki igrajo pomembno vlogo pri hujšanju in vzdrževanju teže, pa na njih največkrat pozabimo.

Slika 1/3

KAKO POMEMBNI SO V RESNICI TOPLI OBROKI?

Takoj ko je kuhano ali pečeno, moramo že biti za mizo in jesti! Če slučajno med kuhanjem in zaužitjem mine kakšna ura, moramo obrok nujno pogreti. Pa je hladna hrana res nezdrava?

Z gurmanskega vidika sta morda topel obrok in sveže pripravljena hrana res boljša izbira. Pa vendar, ko govorimo o škrobu, glikemičnem indeksu in krvnem sladkorju, to ne drži.

Hladna škrobnata živila (krompir, testenine, riž ...) manj dvignejo krvni sladkor in se ne nalagajo v obliki odvečne maščobe! Poglejmo, zakaj ...

Ko na primer skuhamo krompir, med procesom t. i. gelatinizacije škrob razpade, zaradi česar se pozneje lažje presnavlja. Če pa krompir pustimo, da se ohladi, se začne škrob strjevati in se spremeni v 'odporen škrob', ki je odporen proti prebavi. Sestava takšnega škroba je podobna sestavi vlaknin, zato pomaga uravnavati delovanje debelega črevesa. Krvni sladkor se tako manj dvigne in posledično manj naloži v obliki maščobe. Enako velja za testenine, riž in druga škrobnata živila!

Profimedia


Jan Veleušič, športni in osebni trener v Športni Kliniki

Za pomoč in vprašanja pišite na info@sportnaklinika.si. Za več preverite na Facebook Športna klinika in sportnaklinika.si.

Sorodni članki

3 krepilne vaje, ki jih lahko izvajate kjerkoli

Za telo je treba skrbeti vse leto, zato vam tokrat ponujamo nekaj vaj, ki jih lahko opravite tudi sredi dnevne sobe. Vaje izvajajte v krožni obliki, takoj drugo za drugo s…

VIDEO: 4 odlične vaje za razbremenitev hrbtenice

Športni in osebni trener Jan Veleušič nam je razložil, kateri so najpogostejši razlogi za bolečine v hrbtenici in pokazal vaje, ki hrbtenico razbremenijo.

Trening v dvoje - 6 top vaj za krepitev celega telesa

Vadbo si je treba čim bolj popestriti in olajšati, zlasti če radi zavijemo mimo telovadnice. Zato je trener Jan Velušič pripravil nekaj naprednih in zabavnih vaj, ki jih lahko…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri