Fantastično in slastno iz ponve

14. 3. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
2 / 6
Arhiv revije Lisa

DOBRI STARI PEČENI KROMPIR

Slastna klasična jed s slanino in čebulo.

Za 4 osebe potrebujete:

• 1 kg krompirja, ki se ne razkuha
• sol in poper
• 2 srednje veliki čebuli
• 4 žlice olje
• 75 g prekajene slanine (v kosu)

Priprava:

1. Krompir temeljito operite in ga približno 20 minut kuhajte v vreli slani vodi. Vodo po kuhanju odlijte, počakajte, da se krompir ohladi, ga olupite in nato zrežite na ne preveč tanke rezine. Pečen krompir bo najboljši, če ga boste skuhali in olupili že dan prej. Rezine v tem primeru pri rezanju in med peko ne razpadejo tako zlahka.

2. Olupite čebuli in ju zrežite na drobne kocke. Slanini odrežite kožo in jo zrežite na majhne kocke. V veliki ponvi s težkim dnom segrejte olje in na njem med mešanjem približno 5 minut pražite kocke slanine. Nato jih vzemite ven in postavite na stran.

3. Polovico maščobe, ki je ostala, prelijte v drugo ponev. Obe ponvi segrejte. Krompir porazdelite po dveh ponvah in ga ob občasnem obračanju zlatorumeno popecite. Tik pred koncem peke po njem razporedite čebulo in jo malce popecite. Krompir začinite s soljo in poprom, ga potresite s kockami slanine in ga še malo segrejte.

Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut + hlajenje 8 ur.
Na osebo: približno 440 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 49 g.