To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Kulinarično popotovanje: Španija

Kulinarično popotovanje: Španija (foto: Profimedia) Profimedia
16. 10. 2014

Pisano, čudovito pikantno, aromatično ...

Barvita paella

To jed so najprej pripravljali iz ostankov jedi in zato obstaja vrsta različic.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 l juhe
  • 2 stroka česna
  • mleto sladko papriko
  • ščepec žafranovih niti
  • po 1 rdečo in zeleno papriko
  • 2 čebuli
  • 40 klapavic
  • 8 velikih kozic (surovih, v lupine)
  • 16 kozic (surovih, olupljenih)
  • 300 g fileja piščančjih prsi
  • 6 žlic olja
  • sol, poper
  • 350 g riža
  • po želji peteršilj
Priprava:

1. Zavrite juho, strt strok česna, mleto papriko in žafran. Papriki očistite in ju zrežite na koščke. Olupljeno čebulo zrežite na kocke. Školjke operite, jih očistite in zaprte zavrzite. Kozice oplaknite.

2. Meso zrežite na koščke. V globoko ponev vlijte 4 žlice olja in na njem približno 5 minut pecite riž za paello. Začinite ga in ga vzemite iz ponve. Nato na maščobi 2 minuti pražite papriko in jo tudi vzemite ven.

3. Nato na maščobi stekleno podušite česen, čebulo in riž. Prilijte 500 ml juhe in dodajte kose piščanca. Nato primešajte še papriko. Prilijte preostalo juho.

4. Velike kozice na hitro popecite na olju, jih začinite in jih skupaj s preostalimi kozicami in školjkami položite na riž. Paella naj pri srednji temperaturi lahno vre 25 do 30 minut. Če je treba, prilijte še malo vroče juhe. Riža ne mešajte, temveč le potresajte ponev, da se tekočina lepo razporedi. Ko bo riž posrkal vso tekočino, se bo na dnu ponve ustvarila lepa skorjica. Paello po želji potresite s peteršiljem in jo okrasite z rezinami limone.

Čas priprave: približno 1 ura in 5 minut.
Na osebo: približno 640 kcal, beljakovine: 48 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 75 g.

Ponev s kozicami

Z aromatično zelenjavo in šerijem.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 koromač
  • 500 g češnjevih paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • pol šopka peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici šerija
  • 1 žlico paradižnikove mezge
  • sol, poper
  • 16 surovih velikih kozic (olupljenih do konice repa)
Priprava:

1. Zelenjavo očistite. Koromač zrežite na tanke rezine oziroma krhlje. Paradižnike prepolovite, česen in peteršilj pa drobno sesekljajte.

2. V veliki ponvi segrejte oljčno olje in na njem približno 5 minut pecite česen in koromač. Dodajte paradižnike, šeri in paradižnikovo mezgo, vse skupaj zavrite in kuhajte približno 25 minut, da se omaka zgosti. Vse skupaj začinite s soljo in poprom.

3. Oplaknite kozice, jih obrišite in jih položite v omako. Posodo pokrijte in vse skupaj kuhajte približno 4 minute. Jed po želji potresite še s peteršiljem in zraven postrezite hrustljavo francosko štruco.

Čas priprave: približno 55 minut.
Na osebo: približno 170 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

Pita z olivami

Čudovito pikantna.

Za 10 kosov potrebujete:
  • 5 vejic timijana
  • 100 g feta sira
  • 200 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • sol in poper
  • 3 liste listnatega testa
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1–2 žlici drobtin
  • 100 g zelenih oliv (brez koščic)
  • 200 g črnih oliv (brez koščic)
  • 2 šalotki
  • 1 strok česna
  • 1 kozarec (370 g) pečene rdeče paprike
  • 25 g mandljevih jedrc
  • 150 ml juhe
  • 2 žlici ajvarja
Priprava:

1. Timijan oplaknite in potrgajte lističe. Feto zdrobite na koščke in jih pretlačite s kislo smetano. Primešajte jajci in mešanico začinite s poprom.

2. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Namastite model za pite (premera 20 cm). List testa razvaljajte na 25 do 26 cm. Testo premažite z oljem in ga položite v model. Enako storite z drugim in tretjim listom, ki pa ju položite v po diagonali. Zapognite robove testa, dno potresite z drobtinami in po njih razporedite olive, timijan in mešanico fete. Pito pecite na spodnjem nivoju pečice približno 40 minut.

3. Sesekljajte olupljeni šalotki, česen in odcejeno papriko. Na ostanku olja podušite mandlje, šalotke in česen. Dodajte še papriko. Prilijte juho in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 5 minut. Pretlačite s paličnim mešalnikom in začinite s soljo, poprom in ajvarjem. Omako postrezite k piti.

Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut.
Na kos: približno 190 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri