Mesni žepki

26. 10. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Mesni žepki (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Žepke postrezite vroče z gosto kislo smetano. So tudi izvrsten prigrizek za večerno druženje.

Za 6 malo večjih žepkov potrebujete

Za testo:

  • 90 ml mlačnega mleka
  • 1 žličko sladkorja
  • 20 g kvasa
  • 150 g moke
  • 60 g pirine moke
  • 1 žličko soli
  • 100 g stopljenega masla ali svinjske masti
  • 2 jajci
  • moko za razvaljanje
  • orientalsko kumino in morsko sol za posipanje

Za nadev:

  • 1 veliko čebulo
  • 1 žlico olja ali maščobo
  • 300 g mlete govedine ali mešanega mletega mesa
  • 1 v lupini skuhan krompir
  • sol
  • sveže mlet poper

Priprava

V mlačno mleko vmešajte sladkor, vanj nadrobite kvas in 1 žlico moke. Dobro premešajte, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da testo na toplem vzhaja.

V vmesnem času v večji posodi na olju ali masti popražite čebulo. Ko postekleni, ji dodajte meso in ga med peko ves čas mešajte. Ko se začne drobiti, ga začinite s soljo in poprom, prilijte malce vode in pustite, da omaka v pokriti posodi lahno vre približno 20 minut. Na koncu k mesu nastrgajte olupljen krompir. Počakajte, da se mešanica ohladi.

V veliko skledo presejte preostalo moko, ji primešajte sol in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo ubijte 1 jajce ter dodajte kvašeno mešanico in stopljeno maslo ali mast. Zgnetite mehko in voljno testo, ki se ne lepi ne na roke ne na stene sklede. Testo nato zavijte v kuhinjsko krpo in ga potopite v hladno vodo. Testo bo v približno 20–30 minutah priplavalo na površje, kar pomeni, da je vzhajalo.

Testo razvaljajte na pomokani delovni površini in iz njega izrežite 6 kvadratov. Po njih razporedite mesno mešanico, zapognite robove in jih zatisnite skupaj. Žepke prenesite v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih premažite s preostalim jajcem ter potresite s kumino in soljo. Žepke približno 20 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut + hlajenje nadeva.

Na žep približno 420 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 37 g, ogljikovi hidrati: 50 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek