10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Otroci in zelenjava: Te jedi bodo preprosto vzljubili!

Otroci in zelenjava: Te jedi bodo preprosto vzljubili! (foto: Shutterstock, Profimedia) Shutterstock, Profimedia
2. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Otroci in zelenjava – to ne gre vedno skupaj.

Ko bodo preizkusili te sijajne recepte, jo bodo zahtevali kar sami. Otrokovo sprejemanje hrane je zelo odvisno od načina, s katerim mu hrano ponudimo. Otrok bo vsekakor bolje jedel v prijetnem ozračju, siljenje s hrano pa ima lahko zelo negativne posledice pri sprejemanju novih okusov.

1 Kolerabni pommes frites in lečine polpete

polpeti

Za 2 porciji potrebujete:

Za pommes frites:

  • 2 kolerabi
  • 1 žlico škroba
  • ½ žlice olivnega olja
  • ½ žličke soli
  • sladko mleto papriko

Za pomako:

  • 50 g puste skute
  • 50 g kisle smetane
  • ½ žlice belega balzamičnega kisa
  • sol, poper
  • 10 g svežih zelišč

Za lečine polpete:

  • 125 g leče
  • 1 namočeno žemljico
  • 1 žlico mlete paprike
  • 1/2 žličke mletega popra
  • 1 žličko grobo mlete čebule
  • 2 čebuli
  • sol
  • 2 žlici repičnega olja
  • 6 češnjevih paradižnikov

Priprava:

1 Kolerabi olupite in odrežite konce. Najprej ju zrežite na rezine in nato še na 2 centimetra debele paličice. Za hip jih položite v vročo vodo in jih kuhajte 1 minuto. Oblijte jih s hladno vodo, jih odcedite in osušite.

2 Kolerabne paličice nato stresite v skledo in ji primešajte škrob, olje, sol in začimbe. Položite jih v pekač in jih 20 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Češnjeve paradižnike pecite na pecljih, dokler ne poči lupina.

3 Za pripravo pomake zmešajte vse sestavine in jih začinite z balzamičnim kisom, soljo in poprom.

4 Lečo za najmanj 5 ur namočite v vodi, nato odlijte vodo in jo stresite v skledo. Dodajte česen in druge sestavine (razen čebule) ter vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Čebuli zrežite na drobne kocke in jih primešajte masi.

5 Maso nato malce začinite s soljo in dodajte še malce popra in paprike. S pomočjo žličke oblikujte cmočke in jih položite v vroče repično olje. Lahno jih sploščite, da dobite obliko polpetov in jih z obeh strani rjavo popecite na srednji temperaturi. Postrezite jih s kolerabnim pommes fritesom in pomako ter okrasite s češnjevimi paradižniki in solato.

Špinačna solata s pokovko

špinača

Za 2 porciji potrebujete:

  • 80 g koruze (za pokovko)
  • 1 žličko repičnega olja
  • 1 žlico limonovega soka
  • 1 žlico medu
  • 1 žlico gorčice
  • 1 žličko mešanice 7 začimb
  • 1 korenček, olupljen in nastrgan
  • 1 mlado čebulo, olupljeno in zrezano na obročke
  • 3 redkvice, oprane in zrezane na paličice
  • 1 žlico indijskih oreščkov, drobno sesekljanih
  • ½ paradižnika, očiščenega in zrezanega na kocke
  • 2 pesti mlade špinače

Priprava:

1 V kozici segrejte 2 žlički olja, nanj stresite koruzo in kozico pokrijte. Na srednji temperaturi vse skupaj pustite stati 2 do 3 minute, da zrna popokajo.

2 V veliki skledi zmešajte mlado čebulo, redkvice, indijske oreščke, kocke paradižnika in oprano mlado špinačo.

3 V drugi skledi zmešajte repično olje, med, začimbe, gorčico in malce limonovega soka. Dodajte pokovko in vse skupaj dobro premešajte.

4 Marinirano pokovko primešajte zelenjavi in solato takoj postrezite.

Blitvini kaneloni

kaneloni, blitva

  • 200 g blitve
  • 100 g fileja piščančjih prsi
  • 8 palačink
  • 250 ml mleka
  • 50 g kock čebule
  • 15 g moke
  • 2 žlici olivnega olja
  • ½ sesekljanega stroka česna
  • 6 svežih lističev bazilike
  • 1 zrel paradižnik (kocke)
  • 15 g nastrgane gavde
  • sol, poper
  • 1 ščepec muškatnega oreščka

Priprava:

1 V kozici segrejte olje, nanj stresite moko in jo dobro premešajte z metlico za sneg. Postopoma prilijte mleko in ga dobro vmešajte, da bo mešanica povsem gladka. Začinite jo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Mešajte tako dolgo, da se omaka zgosti.

2 File piščanca v kosu z obeh strani dobro popecite na 1 žlici olja. Ponev obrišite, dajte vanjo 1 žlico olja in na njem popražite čebulo in česen. Oboje popražite, ne smeta pa se zažgati.

3 Očiščene blitvine liste prelijte z vrelo in nato s hladno vodo, da ne bodo žilavi. Nato jih zrežite na trakove in stresite v ponev. Pečeno meso natrgajte na majhne koščke in ga primešajte zelenjavi. Po 1 minuti kuhanja primešajte nekaj žlic bešamela.

4 Palačinke razporedite po delovni površini in na spodnji rob dajte 2 žlici nadeva. Palačinke nato zvijte in ponavljajte, dokler ne porabite vseh. Nato jih počez zrežite na majhne koščke.

5 Na krožnik dajte po 2 žlici bešamela, nato nanj postavite prerezane palačinke in dodajte še kocke paradižnika in nastrgan sir. Okrasite z baziliko.

Otroci morajo jesti sadje in zelenjavo

zelenjava

Krhelj bo bolj privlačen za otrokova usta kot celo jabolko, kos paprike pa bo dobil boljši okus, če ga namočite v dobro jogurtovo omako. Večina otrok ima raje surovo zelenjavo in prej bo posegel po majhnem koščku sadja kot po celem.

Veliko jih ne želi jesti sadja s koščico ali pa ne marajo jesti zelenjave samo zaradi njene strukture, pa čeprav mu je vse dejansko okusno. Tako lahko sadje in zelenjavo ponudimo v kakšni drugačni obliki. Če otrok ne mara cele zelenjave, naredimo zmiksano juho in bučk, graha, korenja, cvetače, brokolija ... ali pa smuti iz sadja.

Najpomembnejši kriterij, da otroci redno zaužijejo dovolj sadja in zelenjave, je zagotovo okus. Jed mora biti okusna, da otrok to poje. Otroku morate ponujati čim več različnih vrst sadja in zelenjave na čim več različnih načinov, saj bo tako otrok sčasoma odkril, kaj mu je všeč in kaj ne. Lahko pa tudi med kupovanjem sadja in zelenjave v trgovini z otrokom to sami ugotovite.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri