Pirino testo za testenine

1. 10. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Pirino testo za testenine

Testo obogatite z drobno sesekljanimi zelišči (bazilika, timijan ali rožmarin) ali s suhimi jurčki v prahu.

Za 4 osebe potrebujete

  • 500 g polnozrnate pirine moke
  • 3 jajca
  • 1 zvrhano žličko soli
  • 100 ml vode

Priprava

V skledi zmešajte moko in sol. Jajca in vodo razžvrkljajte ter prilijte k moki. Vse skupaj najprej zmešajte z električnim mešalnikom, nato pa z rokami gnetite od 10 do 15 minut, da nastane čvrsto testo. Testo zavijte v prozorno folijo za živila in ga pustite počivati najmanj 30 minut ali pa ga v hladilniku pustite kar čez noč.

Lesen valjar rahlo naoljite in testo razvaljajte od 1 do 2 mm debelo. Nato testo narežite na poljubno široke rezance ali ga uporabite za pripravo lazanje ali polnjenih testenin.

Rezance stresite v vrelo osoljeno vodo in jih (odvisno do debeline) kuhajte od 1 do 3 minute, nato pa v vreli vodi pustite še približno 10 minut. Polnjene testenine kuhajte 3 minute in namakajte še 15 minut. Za lazanjo uporabite pirine testenine, enako kot posušene testenine. Lazanjo nato pecite od 30 do 45 minut pri 200 stopinjah.

Dobro zavito pirino testo se v hladilniku obdrži najmanj 3 dni, ostanke pa lahko tudi zamrznete.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu