spomladanska-juha

Majhen nasvet - ko blanširate zelenjavo, vode ne zavrzite, ampak jo shranite (lahko tudi v zamrzovalniku) in uporabite kot jušno osnovo. Osnovo lahko pripravite tudi iz jušnega koncentrata – v tem primeru uporabite takega, ki ne vsebuje glutamatov, konzervansov in umetnih barvil.

Sestavine za 4 osebe:

Za cmoke:

  • 100 g pirine moke,
  • 1 jajce,
  • 50 ml hladne vode,
  • sol, beli poper,
  • 2 žlici sesekljanih zelišč (peteršilj, drobnjak),
  • 1 ščepec muškatnega oreščka

Za juho:

  • 1 mlada čebula,
  • 1 šopek redkvic,
  • 200 g graha,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode),
  • sol,
  • sveže mlet poper,
  • 2 žlici drobno sesekljanega drobnjaka

1. Moko presejte v skledo. Jajce zmešajte z vodo in ga začinite s soljo in poprom. Jajčno mešanico zlijte k moki, dodajte zelišča in muškat, vse skupaj dobro premešajte in zgnetite testo. Nato ga pustite približno 15 minut, da počiva.

2. Očistite in operite zelenjavo. Čebulo in redkvice narežite na tanke obročke in jih skupaj z grahom popražite na vročem olju. Zelenjavi prilijte juho oziroma vodo, jo začinite s soljo in poprom in kuhajte približno 10 minut.

3. Medtem iz testa s pomočjo dveh žličk oblikujte majhne cmoke. Položite jih v vrelo slano vodo in kuhajte 4–5 minut. Kuhane cmoke poberite iz vode, jih porazdelite po toplih globokih krožnikih in prelijte z juho. Posujte s sesekljanim drobnjakom in postrezite.

Priprava približno 35 minut.
Na osebo približno 190 kcal. B: 8 g, M: 7 g, OH: 26 g.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki
None

12 najbolj koristnih jedi na žlico

Skodelica vroče juhe vas nasiti, vam pogreje dušo in zmanjša obseg pasu. Predlagamo, da si jo to jesen čim večkrat privoščite.
None

Čas je za zeleno hrano

Na prvem mestu so zdaj vitamini!
None

Ognjena mehiška juha

Dobršen del jušnega užitka je povezan s tem, kaj stresemo v juho, tik preden jo pojemo. Zelišča, čili, . .

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri