To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Praznični recepti - uživanje brez slabe vesti

Praznični recepti - uživanje brez slabe vesti (foto: Profimedia) Profimedia
10. 12. 2014

Tudi zdravo je lahko zelo slastno.

Pečena riba s paprikovim pirejem

Za 4 osebe potrebujete:
  • 2 veliki pečeni rdeči papriki
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 drobno sesekljani šalotki
  • 1 drobno sesekljan česen
  • 50 ml belega vina
  • 100 g paradižnikove mezge
  • 250 g prepolovljenih češnjevih paradižnikov
  • 1 žlico kaper
  • 2 žlici sesekljanih črnih oliv
  • lističe bazilike z 2 vejic
  • 4 očiščene postrvi (po 250 g)
  • sol in poper
Priprava:

1. Papriki olupite in ju grobo sesekljajte. V ponvi segrejte 2 žlici olja in na njem popražite šalotke. Dodajte česen in ga pražite 1 minuto, nato pa dodajte še papriko. Prilijte vino in primešajte mezgo in paradižnike. Vse skupaj zavrite, nato zmanjšajte temperaturo in omako v pokriti posodi kuhajte približno 10 do 15 minut. Po potrebi prilijte še malo vode.

2. Kožo postrvi večkrat zarežite. Ribe začinite s soljo in poprom, jih premažite z oljem in jih položite v pekač, obložen s papirjem za peko. Približno 20 minut jih pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. V tem času s paličnim mešalnikom pretlačite paprikovo omako, ji primešajte še olive in kapre ter jo potresite z lističi bazilike. Postrezite k pečenim ribam.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 380 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 53 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

Krompirjevi kupčki

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 velik podolgovat sladki krompir
  • 1 žlico oljčnega olja
  • 1 1/2 žlice majoneze
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • 12 rezin suhe šunke
  • zelene lističe (rukola, liste stoppelrube, baziliko)
Priprava:

1. Krompir olupite, ga operite in obrišite. Zrežite ga na 12 rezin. Razporedite jih po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Premažite jih z oljem in jih 25 do 30 minut (ali dlje, da dobijo rezine lahno zlato barvo) pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

2. Krompirjeve rezine naj se po peki ohladijo. V tem času zmešajte majonezo in limonin sok.

3. Po rezinah krompirja položite po 1 rezino šunke in malce majoneze ter vse skupaj potresite z zelenjem. Postrezite kot predjed.

Namig: skupaj s krompirjem lahko spečete tudi zelenjavo (bučke, jajčevce, paradižnike). Če boste namesto šunke po krompirju porazdelili pečeno zelenjavo, boste dobili vegetarijansko različico jedi. Krompir lahko zamenjate tudi z brezglutenskim toastom, z zelenjavo pa boste poskrbeli za odmerek vitaminov.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 500 kcal, beljakovine: 22 g, maščobe: 63 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

Riževi rezanci s puranom

Za 4 osebe potrebujete:
  • 300 g riževih rezancev
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 400 g puranjih prsi (zrezanih na trakove)
  • 1 rdečo čebulo
  • 2 stroka česna
  • 340 g očiščenega stročjega fižola
  • sok 1 limete
  • pol žličke posušenega čilija + 1 košček čilija (zrezanega na tanke rezine)
  • 1 žlico ribje omake
  • 1 pest metinih lističev
  • 1 pest lističev koriandra
Priprava:

1. Riževe testenine skuhajte v vreli slani vodi po navodilih z embalaže. V ponvi segrejte oljčno olje in na njem z vseh strani popecite trakove mesa.

2. Nato dodajte še na paličice narezano čebulo, olupljena in na rezine zrezana stroka česna in fižol. Premešajte in pražite približno 5 minut. Po potrebi prilijte malce vode.

3. Na koncu po jedi nakapajte limetin sok, jo poprašite s čilijem in začinite z ribjo omako. Segrevajte še približno 3 minute.

4. Mesu primešajte še testenine in sesekljana zelišča, premešajte in postrezite.

Namig: meso lahko namesto z vodo zalivate s kokosovim mlekom.

Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 437 kcal, beljakovine: 68 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

Hruške, poširane v čaju

Za 4 osebe potrebujete:
  • 600 ml vode
  • 3 žličke sadnega čaja
  • 1 cimetovo paličico
  • 1 zvezdasti janež
  • nekaj kapsul kardamoma
  • 3 žlice tekočega gozdnega medu
  • 2 žlici pomarančnega soka
  • 3 žlice zmrznjenih brusnic
  • 4 srednje velike trdne hruške
Priprava:

1. Vodo zavrite in ji dodajte čaj, začimbe, med in sok. Vse skupaj na srednji temperaturi kuhajte približno 3 minute. Precedite.

2. V vroč čaj položite olupljene, po dolgem prepolovljene in očiščene hruške. Dodajte še zamrznjene ali sveže brusnice in hruške približno 12 do 15 minut poširajte na zmerni temperaturi (približno 95 stopinj). Razdelite na porcije in postrezite.

Namig: enak postopek velja za poširanje hrušk v rdečem vinu. Zaradi njega se bodo hruške obarvale lepo rdeče in bodo dobile sijajen okus. Če bodo jed jedli tudi otroci, se raje odpovejte alkoholni različici!

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 194 kcal, beljakovine: 46 g, maščobe: 0,5 g, ogljikovi hidrati: 0,2 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri