Recept: Solata z jagodami, feta sirom in orehi

7. 6. 2015
Deli
Recept: Solata z jagodami, feta sirom in orehi (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Junij je mesec jagod. Prav v tem času so najbolj aromatične, najbolj sočne in imajo najlepšo barvo – naužijte se jih! Za začetek lahko pripravite okusno solato.

Sestavine za 8 porcij:
  • 1 kg jagod
  • 2 glavi solate lollo biondo
  • 100 g rukole
  • 300 g fete
  • 150 g orehov (grobo sesekljanih)
Za polivko:
  • 3 žlice dijonske gorčice
  • 6 žlic belega balzamičnega kisa
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol
Priprava:

1. Jagode operite in očistite. Osem srednje velikih prihranite za konec, preostale pa zrežite na četrtine ali osmine.

2. Operite solato, jo osušite v solatni centrifugi in nato natrgajte na koščke. Enako storite z rukolo in jo primešajte solati. Nato dodajte še jagode, na solato nadrobite feto in zdrobljene orehe. Premešajte.

3. Za pripravo polivke pretlačite preostale jagode ter jim primešajte dijonsko gorčico in balzamični kis. Dodajte še sol in oljčno olje ter polivko prelijte po solati.

Namig: Orehi spadajo med najljubše vrste oreškov. Pri nakupu bodite pozorni, da niso plesnivi ali črnikasti, ker to kaže na sledi toksinov. Najbolje jih je kupiti v lupini, jih olupiti tik pred uporabo, pokvarjene pa zavreči. Olupljene orehe hranite na hladnem (lahko tudi v hladilniku) in jih porabite v treh mesecih.

Čas priprave približno 30 minut.
Na osebo približno 350 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 17 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek