10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

RECEPT: Zdravi mafini za sladke zimske dni

RECEPT: Zdravi mafini za sladke zimske dni (foto: Profimedia) Profimedia
8. 12. 2017

Decembra mizo radi obložimo s slaščicami, ki so obvezen del družinskih in prijateljskih srečanj. Če želite postreči z dobrimi in zdravimi dobrotami, so takšni mafini kot nalašč za vas.

Temni gozdiček

Če sestavine prilagodite, so mafini primerni tudi za vegeterijance, zato ne rabite skrbeti, da bo kdo prikrajšan za okusne majhne tortice. Potrebujete naslednje stvari:

  • ½ skodelice kokosove moke
  • 6 čajnih žlic kakava
  • 2 čajni žlici pecilnega praška
  • ½ čajne žlice soli
  • 3 jajca
  • ½ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • ½ skodelice kokosovega mleka
  • ⅓ skodelice medu
  • 1 zmiksana banana
  • 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlica jabolčnega kisa

V prvi posodi zmešajte kokosovo moko, kakav, pecilni prašek in sol. Mešanica more biti gladka, brez kepic strjene moke. Pečico segrejte na 180 ◦C.

V drugi skledi penasto zmešajte jajca. Ločeno združite oljčno olje, kokosovo mleko, banano, vanilijev ekstrakt in kis. Ko vse dobro premešajte, dodajte jajca.

Mokre sestavine prelijte v posodo s suhimi in mešajte toliko časa, da nastane gladka masa. Z žlico jo vlijte v pekač za mafine (ali navaden pekač) in postavite v pečico za 20 minut (po potrebi kakšno minuto več). Sladico postrezite ohlajeno. Lahko jo popestrite s sezonskim sadjem.

Borovničevi mafini

Kot nalašč za ljubitelje sadnih peciv. Morda z njimi navdušite tudi tiste, ki prisegajo na čokolado. Za borovničeve mafine boste potrebovali:

  • 240 g bele pšenične moke
  • 1½ čajne žlice pecilnega praška
  • ½ čajne žlice soli
  • 1 žlica kokosovega olja ali nesoljenega masla
  • 2 jajci
  • 2 čajni žlici vanilijevega ekstrakta
  • ½ grškega jogurta brez maščob
  • 180 ml mleka brez maščob
  • 1 kozarec borovnic (ali več)

Najprej segrejte pečico na 180 ◦C. Tudi tokrat v eni posodi zmešajte suhe sestavine: moko, pecilni prašek in sol. V drugo posodo stresite kokosovo olje (ali maslo), jajčne beljake in vanilijev ekstrakt. Na koncu primešajte grški jogurt. Vse sestavine združite v eni skledi in ob mešanju vlivajte mleko. Na koncu dodajte borovnice.

Maso razporedite v modele za mafine ali navaden pekač. Po 20 minutah jih postavite na sobno temperaturo in počakajte, da se ohladijo.

Limonine tortice

Še posebej pozimi je priporočljivo, da čaju (ali topli vodi) dodamo limono in se izognemo nadležnim prehladom. Tokrat bo popestrila tudi sladico. Potrebujete naslednje sestavine:

  • 300 g mandljeve moke
  • ½ pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 1 ožeto limono
  • Limonino lupino
  • ½ skodelice medu
  • 2 čajni žlici vanilijevega ekstrakta
  • 50 g ekstra deviškega oljčnega olja
  • 80 g grškega jogurta

Pečico segrejte na 160 ◦C. Najprej zmešajte moko in pecilni prašek, nato jima dodajte jajca, limonin sok in naribano limonino lupino, med, vanilijev ekstrakt, olje ter jogurt.

Iz vsega skupaj mora nastati gladka masa brez grudic. Z žlico razporedite maso v modele za mafine in postavite v pečico, kjer naj ostanejo 30 minut (dokler ne postanejo svetlo rjavi in dobro zapečeni). Ko so ohlajeni, presenetite goste s torticami, ki jih bodo spomnile na svežino poletja.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri