To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Recepti: 4 preproste jedi s puranjim mesom

Recepti: 4 preproste jedi s puranjim mesom (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 9. 2014

Pripravili smo 4 okusne jedi s puranjim mesom in veliko zelenjave.

1. RECEPT

Puranji zvitki po florentinsko

Pesto poskrbi za rafinirano aromo.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 puranje zrezke (po 160 g)
  • sol in poper
  • 50 g posušenih paradižnikov (brez olja)
  • 1 žlico zelenega pesta
  • 100 g manj mastnega svežega sira
  • 2 žlici olja
  • 500 g listne špinače
  • 1 čebulo
  • 1 žlico masla
  • 1 žlico moke
  • 200 ml juhe
  • 200 ml mleka
  • nariban muškat
  • 50 g sveže naribanega parmezana
Priprava:

1. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Zrezke oplaknite, jih obrišite in jih po potrebi malce potolcite. Začinite jih s soljo in poprom.

2. Paradižnike drobno sesekljajte in jih zmešajte s pestom in svežim sirom. Z mešanico premažite zrezke, jih zvijte in spnite z zobotrebci. V ponvi segrejte olje in na njem zvitke med obračanjem pecite 3–4 minute.

3. Listno špinačo temeljito operite, jo očistite in zrežite na večje kose.

4. Čebulo olupite, jo zrežite na kocke in jih podušite na vročem maslu. Potresite z moko. Prilijte 100 ml juhe in vse skupaj zavrite. Nato primešajte še preostalo juho in mleko ter mešanico še enkrat zavrite. Dodajte špinačo, ki naj lahno vre 3–4 minute. Začinite jo s soljo, poprom in muškatom.

5. Namastite večji model za narastke in vanj porazdelite špinačno maso. Nanjo položite puranje zvitke, jih potresite s sirom in jih pecite 15–20 minut.

Čas priprave: približno 60 minut.
Na osebo: približno 400 kcal, beljakovine: 51 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 9 g.

2. RECEPT

Puranji ragu

Rafiniran v medeno-ingverjevi omaki.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 600 g puranjih prsi
  • 1 steblo pora
  • 1 šopek mlade čebule
  • 1 strok česna
  • 3 žlice olja
  • 1 žlico masla
  • sol in poper
  • 1 žličko naribanega ingverja
  • 2 žlici medu
  • 1 žlico kečapa
  • 200 ml juhe
  • 1 žličko jedilnega škroba
  • 3 žlice suhega šerija (neobvezno)
Priprava:

1. Zelenjavo očistite. Por zrežite na tanke obročke, mlado čebulo in česen pa na zelo drobne kocke.

2. Puranje prsi oplaknite, jih osušite in zrežite na grižljaj velike trakove. V globoki ponvi segrejte olje in maslo ter na maščobi zlato rjavo popecite meso. Začinite ga s soljo in poprom. Po koncu peke ga vzemite iz ponve.

3. V ponev stresite por, čebulo in česen. Dodajte še ingver, med, kečap in juho ter vse skupaj dobro premešajte. Omaka naj pri nizki temperaturi lahno vre približno 5 minut. Škrob umešajte s šerijem. Z njim zgostite omako in jo začinite. Vanjo nato stresite še koščke mesa in jed še malce pokuhajte. Po želji jo tudi okrasite. Zraven tekne riž.

Čas priprave: približno 55 minut.
Na osebo: približno 380 kcal, beljakovine: 46 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

3. RECEPT

Pekoča solata

Krepko začinjena po cajunsko.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 3 žlice olja
  • poper in sol
  • 1 žličko mletega čilija
  • po pol žličke posušenega timijana in origana
  • 6 puranjih zrezkov (po 160 g)
  • 1 šopek mlade čebule
  • 1 strok česna
  • 1 šopek koprca ali peteršilja
  • 3 žlice kisa
  • 3 žlice olja
  • sladkor
Priprava:

1. V vrečki za zamrzovanje zmešajte olje, poper, čili, timijan in origano. Zrezke oplaknite, jih obrišite in jih položite v vrečko ter jo zaprite. Meso marinirajte približno 15 minut.

2. Nato ga vzemite iz vrečke in ga z obeh strani dobro popecite. Posodo odstavite s kuhalne površine in pustite meso stati približno 8 minut. V tem času ga enkrat obrnite. Zrezke nato začinite, jih vzemite iz ponve in jih pustite, da se ohladijo.

3. Očistite mlado čebulo in jo zrežite na obročke. Česen drobno sesekljajte. Zelišča oplaknite, jih otresite do suhega in jih sesekljajte. Vse skupaj zmešajte s kisom in oljčnim oljem ter začinite s soljo, poprom in sladkorjem.

4. Meso zrežite na približno 5 mm debele trakove in jih dodajte mešanici. Okrasite s solato in jed postrezite mlačno.

Čas priprave: približno 55 minut.
Na osebo: približno 360 kcal, beljakovine: 39 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 2 g.

4. RECEPT

Puranja nabodala z zeliščnim kuskusom

Lahko in slastno.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 500 g puranjih prsi
  • 2 neškropljeni limeti
  • 2 žlici paste Tamarind
  • 1 žlico sladkorja
  • pol žlice čilijevih kosmičev
  • 200 g kuskusa (instant)
  • 350 ml juhe
  • 1 šopek mlade čebule
  • po 1 šopek mete in peteršilja
  • 400 g paradižnikov
  • sol in poper
Priprava:

1. Puranje prsi oplaknite, jih osušite in jih zrežite na večje kocke. Limeti operite pod vročo vodo, ju obrišite in nastrgajte lupinico ter iztisnite sok. Oboje zmešajte s pasto Tamarind, sladkorjem in čilijevimi kosmiči. S pripravljeno marinado natrite puranje meso. Na osem kovinskih nabodalc nataknite po 4 do 5 kosov mesa in jih 8 do 10 minut pecite na žaru ali pa v rebrasti ponvi.

2. Medtem pripravite kuskus. Stresite ga v skledo in ga zalijte z vročo juho. Premešajte in pustite stati 5 minut.

3. Mlado čebulo očistite in jo zrežite na zelo tanke obročke. Meto in peteršilj oplaknite, ju otresite do suhega in drobno sesekljajte. Paradižnike oplaknite, jih zrežite na četrtine in jim odstranite semenje. Skupaj z zelišči in mlado čebulo jih primešajte kuskusu. Pikantno ga začinite s soljo in poprom.

4. Puranja nabodalca skupaj s kuskusom porazdelite po krožnikih. Po želji zraven postrezite jogurtno pomako z meto.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 300 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 24 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri