10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Recepti: Vsestranska in slastna koleraba

24. 5. 2014

Zelenjava ni le zdrava, temveč je tudi zelo okusna. Presenečeni boste, kako vsestranska in slastna je lahko koleraba.

Kolerabna juha

Sestavine za 4 osebe:
  • 3 srednje velike kolerabe
  • 1 majhna čebula
  • 1 žlica kokosovega masla
  • 1 l kokošje juhe
  • 1–2 žlici pšeničnega zdroba
  • 80 g topljenega sira
  • sol in poper
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 jajce
  • 2 žlici kisle smetane (po želji)
  • 12 rezin francoske štruce
  • 40 g drobno naribanega trdega sira
  • 1 čili paprika
Priprava:

1. Kolerabo očistite, odstranite olesenele dele in jo nastrgajte. Čebulo olupite, jo drobno sesekljajte in popražite na maslu. Dodajte kolerabo in vse skupaj še malo popecite. Prilijte juho in jo kuhajte približno 7 minut. Nato dodajte zdrob in juho dobro premešajte.

2. V vročo juho primešajte še sir in juho kuhajte še približno 10 minut. Na koncu jo začinite s soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem.

3. Primešajte ji še razžvrkljano jajce. Še enkrat jo zavrite in nato pretlačite s paličnim mešalnikom. Juho nato še enkrat segrejte in ji primešajte kislo smetano.

4. Rezine kruha porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in ga popecite brez maščobe. Vsako rezino potresite s sirom in sesekljanim čilijem. Postrezite z juho.

Čas priprave približno 40 minut.
Na osebo približno 360 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 45 g.

Kolerabna solata s koprcem

Sestavine za 4 osebe:
  • 6 mladih kolerab
  • 1 korenček
  • 40 g slanih oreškov (indijskih, arašidov ali pistacij)
  • 1 žlica sesekljanega koprca
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlička drobno mletega sladkorja
  • sol in mlet poper
  • jogurt
Priprava:

1. Kolerabo olupite, jo operite in zrežite na tanke rezine ali pa jo nastrgajte. Stresite jo v skledo. Korenček ostrgajte in ga zrežite na tanke rezine. Oreške drobno sesekljajte in jih primešajte zelenjavi. Vejice koprca oplaknite, jih potrgajte in drobno sesekljajte. Potresite po zelenjavi.

2. V drugi skledi zmešajte limonin sok, sladkor, sol, majonezo in jogurt. Polivka naj malo počiva.

3. Solato postavite v hladilnik in jo pred serviranjem nakapajte s polivko. Na koncu jo začinite še s poprom.

Čas priprave približno 20 minut.
Na osebo približno 250 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Koleraba s česnom

Sestavine za 4 osebe:
  • 4 velike kolerabe (ne olesenele)
  • 4 stroki česna
  • sol
  • 200 ml zelenjavne juhe (lahko iz pol kocke)
  • 1 žlica vegete
  • 100 ml smetane
  • 2 žlički kurkume
  • 1 pest sesekljanega peteršilja
  • mlet poper različnih barv
Priprava:

1. Kolerabo olupite, jo zrežite na rezine in popecite na vročem maslu. Olupite 2 stroka česna, ju zrežite na tanke rezine in dodajte kolerabi. Ko se ta obarva rožnato, ji prilijte nekaj vode (približno 200 ml) ter dodajte še zdrobljeno instant juho, vegeto in preostali česen ter kolerabo skuhajte do mehkega. Med kuhanjem pazite, da se zelenjava ne bo preveč zmehčala in razkuhala. V sredini mora ostati še jedra.

2. Smetani primešajte kurkumo, jo prelijte po zelenjavi in zreducirajte na želeno gostoto. Na koncu primešajte še peteršilj in jed začinite s soljo in poprom.

Čas priprave približno 40 minut.
Na osebo približno 250 kcal, beljakovine: 27 g, maščobe: 81 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri