10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Jabolčni kolači, s katerimi nas je razvajala babica

Jabolčni kolači, s katerimi nas je razvajala babica (foto: revija Lisa) revija Lisa
25. 2. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Trije odlični recepti za slastne jabolčne kolače.

Jabolčno-vaniljev kolač

Krema iz jabolčnega vina pod sadeži poskrbi za čisto poseben okus

Za 12 kosov potrebujete

  •  250 g moke
  •  250 g sladkorja v prahu
  •  125 g masla
  •  1 jajce
  •  600 ml jabolčnega vina
  •  2 zavitka praška za vaniljev puding
  •  nekaj kapljic vaniljeve esence
  •  4 majhna jabolka (na primer boskop)
  •  3 žlice limoninega soka
  •  400 g kisle smetane
  •  400 g puste skute
  •  1 vanilijev sladkor
  •  80 g marelične marmelade
  •  3 žlice praženih mandljevih paličic

Priprava

Pregnetite moko, 90 g sladkorja v prahu, koščke zmehčanega masla in jajce ter testo za 1 uro postavite v hladilnik. Zavrite 400 ml jabolčnega vina. Posebej zmešajte 100 ml jabolčnega vina, prašek za puding, vaniljino esenco in 50 g sladkorja v prahu ter mešanico vmešajte v vino. Zavrite in prelijte v skledo. Pokrijte s folijo in postavite v hladilnik.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Razvaljajte dve tretjini testa, ga položite v tortni model (premera 26 cm), ga večkrat prebodite in testo pecite približno 15 minut.

Jabolka olupite, jih zrežite na četrtine in jim odstranite peščišče. Nato jih večkrat zarežite, a ne do konca. Jabolka nakapajte z limoninim sokom. Preostalo testo oblikujte v zvitek in z njim oblikujte približno 3 cm visok rob, ki ga zatisnite na pečeno testo. Zmešajte skuto, kislo smetano, 100 g sladkorja v prahu in vaniljev sladkor. Postopoma primešajte še vinski puding. Prelijte na testo, v zmes potisnite jabolka in kolač pecite 50–70 minut. Segrejte marmelado in z njo premažite kolač. Potresite ga s sladkorjem v prahu in mandlji.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut + hlajenje 1 ura.
Na kos: približno 450 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 55 g.

Hiter jabolčni kolač

Uživajte v privlačni enostavnosti

Za 16 kosov potrebujete

  •  400 g jabolk
  •  sok in naribano lupinico ene neškropljene limone
  •  120 g masla
  •  3 jajca
  •  140 g sladkorja
  •  2 žlici vaniljevega sladkorja
  •  200 g maskarponeja
  •  200 g moke
  •  2 žlički pecilnega praška
  •  150 g mletih, olupljenih mandljev
  •  4 žlice sladkorja za posipanje

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Namastite pekač in ga potresite z moko. Jabolka operite, jih olupite, jim odstranite peščišče in jih zrežite na krhlje. Takoj jih zmešajte z limoninim sokom.

Maslo stopite pri nizki temperaturi. Jajca v skledi stepite z metlico za stepanje, dodajte še sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj stepajte še približno 5 minut. Nato primešajte tekoče maslo in maskarpone. Moko zmešajte s pecilnim praškom, mandlji in limonino lupinico in mešanico postopoma primešajte testu.

Nato ga enakomerno porazdelite po pekaču in po njem razporedite še jabolka. Kolač potresite z 2–3 žlicama sladkorja in ga pecite približno 25 minut. Po koncu peke ga vzemite iz pečice, počakajte, da se malce ohladi, in ga nato potresite s preostalim sladkorjem in postrezite.

Čas priprave: približno 55 minut.
Na kos: približno 290 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Jabolčni zavitek

Nežen, hrustljav in takooooo slasten!

Za 12 kosov potrebujete

  •  250 g moke
  • 1 žlico olja
  •  2 jajci
  •  ščepec soli
  •  400 g jabolk
  •  sok ene limone
  •  300 g puste skute
  •  2 rumenjaka
  •  1–2 žlici kisle smetane
  •  1 žličko mletega cimeta
  •  3 žlice sladkorja v prahu
  •  50 g sesekljanih mandljev
  •  50 g mandljevih lističev

Jabolčni zavitek

Priprava

Moko presejte in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite olje, 1 jajce, 125 ml vode in sol ter zgnetite gladko testo. Kroglo premažite z oljem in jo približno 30 minut pustite počivati na hladnem. Olupite jabolka, jim odstranite peščišče in jih zrežite na krhlje. Zmešajte jih z limoninim sokom. Posebej zmešajte skuto, rumenjaka, kislo smetano, cimet in sladkor v prahu. Nato dodajte še jabolka in sesekljane mandlje.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Testo tenko razvaljajte na pomokani delovni površini in ga razvlecite še z rokami. Po spodnji tretjini razporedite nadev in testo zvijte. Zavitek nato položite v pekač s prepognjeno stranjo na spodnji strani. Testo premažite z razžvrkljanim jajcem in ga potresite z mandlji. Pecite ga približno 40 minut, po koncu peke pa poprašite s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 920 kcal, beljakovine: 38 g, maščobe: 62 g, ogljikovi hidrati: 54 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri