Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Sveži beluši

Sveži beluši (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 5. 2012

V maju so beluši najbolj sočni, okusni in hrustljavi. Njihova sezona traja še vse do konca junija, zato imate dovolj časa, da se jih naužijete na vse načine.

Beluši vsebujejo veliko vitaminov in vode, a le malo kalorij. Da boste lahko uživali v njihovi popolni aromi, je zelo pomembno, da so čim bolj sveži.

Glavice morajo biti čvrste, stebla pa gladka, svetleča in brez rjavih lis. Če dve stebli med seboj podrgnete, se mora pri tem slišati škripanje.

Sveže nabrane beluše, zavite v vlažen prtič, lahko v hladilniku v predalu za zelenjavo hranite od 4 do 5 dni. Najboljša so tanka in srednje debela stebla, tista, ki so zelo debela, pa so v sredini lahko votla.

Olupiti ali ne?

Bele beluše na tanko olupite od glavice proti koncu – pri tem si pomagajte s posebnim nožkom za lupljenje krompirja in druge zelenjave.

Zelenih belušev ne lupite, saj se tik pod lupino skriva obilje koristnih hranil. Le zelo debela zelena stebla olupite na spodnji tretjini.

Belim in zelenim steblom porežite olesenele konce, dolge približno od 2 do 3 cm. Iz olupkov in koncev, ki jim dodate malo sladkorja in limoninega soka, lahko skuhate prevretek, ki ga uporabite kot osnovo za juhe ali omake (na primer ingverjevo omako).

Kuhani in pečeni

Beluše najlažje pripravite tako, da jih skuhate v vodi in postrežete s finimi omakami, ki poudarijo nežno aromo belušev. V tem primeru na osebo računajte približno 500 g belušev. Pripravljene beluše po porcijah razdelite v snope in jih povežite s kuhinjsko vrvico. Položite jih v vrelo vodo (stebla naj bodo komaj prekrita z vodo), ki ste ji na 1 liter dodali pol žličke soli in 1 ščepec sladkorja.

Za boljši okus lahko vodi dodate tudi malce masla. Beluše kuhajte  približno 15 minut, odvisno od debeline stebel.

Pripravite jih lahko tudi v pečici: nepovezana stebla v enem sloju razporedite po pekaču, jih pokapljajte z dobrim olivnim oljem, posujte z morsko soljo in jih v pečici, segreti na 200 stopinj, pecite približno 20 minut. Lahko jih tudi popečete na ponvi ali spečete na žaru.

Brez omake ne gre

Beluši so tako žlahtni, da si zaslužijo le najboljšo družbo. Pripravite jih lahko na klasičen način, prelite z maslom ali holandsko omako, zraven pa postrežete kuhano šunko, pršut, popečeno slanino ali maslen krompir.

Lepo se ujemajo z ribami, na primer s svežim ali prekajenim lososom pa tudi s smučem ali orado.

Odličen partner sta tudi rožnato pečen biftek in jagnjetina z žara.

Beluši so odlični na vsak način, toda njihov čudovit okus se razvije šele v kombinaciji s pravo omako. Ponujamo vam nekaj predlogov za klasične omake ter sadne in pikantne različice.

Iz revije Lisa

Značke: beluši

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri