Rezanci širataki vsebujejo posebno topno vlaknino, ki se v telesu ne resorbira, ampak močno nabrekne in vas prepriča, da ste pravzaprav siti.

Čudežne prosojne testenine, ki so skoraj brez okusa in kalorij, so zares neverjetne. Narejene so iz gomolja rastline, imenovane azijski konjak (Amorphophallus konjac), ki vsebuje veliko topne vlaknine glukomanan.

Znanstveno je dokazano, da ima ta posebne lastnosti ? raziskovalci z univerze v Connecticutu so odkrili, da glukomanan pomaga zniževati slabi LDL-holesterol in skupne trigliceride ter preprečuje nihanja sladkorja v krvi, nedavna študija na Tajskem pa je pokazala, da po zaužitju ogljikohidratnega obroka že en gram te vlaknine značilno upočasni absorpcijo sladkorja v krvni obtok.

To pomeni, da se jedi, ki jih spremlja čudežna vlaknina v obliki živila ali prehranskega dodatka, presnavljajo počasneje in da zagotavljajo dolgotrajen občutek sitosti. Z uživanjem te vlaknine se lahko tudi izognemo nenadnim dvigom krvnega sladkorja, ki lahko povzročijo večanje maščobnih zalog in poškodbe krvnih žil.

Rezanci širataki so skoraj brez okusa, vendar se ga zelo hitro navzamejo od spremljajočih sestavin, zato so uporabno živilo, ki ga lahko kombiniramo z različnimi jedmi. Ena porcija (pribl. 12 dag) vsebuje okoli tri grame glukonomanana, ki upočasni prehod ogljikovih hidratov v kri in ustvari dolgotrajen občutek sitosti. Zadnje je vsekakor dobrodošla pomoč pri shujševalnih dietah.

Na naših prodajnih policah boste našli sušene rezance širataki, ki jih morate le preliti z vodo in odcediti.

Širataki s praženo zelenjavo in mesom

Okusna in barvita mešanica, ki jo lahko jeste brez slabe vesti. Testenine poskrbijo za veliko porcijo vlaknin in zmanjšajo hitrost glikemijskega odziva.

  • Sestavine
Repično olje

2 jedilni žlici sesekljanega česna

1 jedilna žlica sesekljane ingverjeve korenike

sol in sveže mleti črni poper po okusu

? skodelice temne sojine omake

? skodelice sveže iztisnjenega limetinega soka

? skodelice rjavega sladkorja

1 glava kitajskega zelja

(liste operite in narežite na pribl. 1 cm široke rezine)

4 tanko narezane mlade čebulice (ločite bele in temne dele stebel)

2 rdeči papriki, narezani na pribl. 2 x 2 cm velike koščke

? kg mletega svinjskega mesa, ki ste ga že do konca prepražili na malo olja

2 skodelici testenin širataki (če jih dobite v obliki peresnikov), ki ste jih pripravili po navodilih in dobro odcedili

  • Priprava
1. V večjo ponev brizgnite malo repičnega olja, ki naj prekrije dno. Segrejte ter dodajte česen in ingver s ščepcem soli in mletega popra. Na zmerni temperaturi počasi pražite, da se sestavine dobro zmehčajo (približno 3 minute).

2. Dodajte svež limetin sok, sojino omako in sladkor. Zavrite in počasi kuhajte 8? 10 minut, da izpari približno tretjina tekočine. Gostoto omake lahko preverite tako, da s kuhalnico na krožnik kanete kapljico: omaka je dovolj gosta, če se ne razlije. Odstavite.

3. V večji vok (lahko uporabite tudi večjo in globoko ponev) vlijte malo olja. Močno ga segrejte na visoki temperaturi. Ko začne olje migotati, stresite v vok narezano kitajsko zelje, rezine belega dela mladih čebulic in koščke narezane paprike. Pražite in mešajte približno eno minuto, da se zelenjava malce zmehča. Nato dodajte popraženo mleto meso, peresnike ali rezance in omako. Dobro premešajte, da se sestavine prepojijo. Poskusite in po potrebi dodatno začinite s soljo in poprom. Razdelite na krožnike in okrasite z narezanimi temnimi lističi mladih čebulic. Zadostuje za 4 porcije.

  • Na porcijo: 461 kalorij, 35 g beljakovin, 27 g ogljikovih hidratov, 25 g maščob, 7 g vlaknin.

Pisana omleta z rezanci in klobaso chorizo

Za pikanten pridih poskrbi pekoča klobasa s papriko, tj. chorizo, znana španska specialiteta.

  • Sestavine
1 zavitek že pripravljenih rezancev širataki (namočeni in odcejeni)

3 jajca

2 skodelici grobo nastrganih bučk cuket

? skodelice grobo nastrganega korenja

? skodelice sesekljane šalotke

25 dag drobno narezanih surovih kozic

25 dag mlete klobase chorizo

1 skodelica moke

1 strok sesekljanega česna

sol in poper po okusu

1 skodelica oljčnega olja

  • Priprava
1. Pripravljene rezance razrežite na krajše koščke. V večji skledi jih dobro zmešajte z vsemi preostalimi sestavinami razen z oljem.

2. Na srednji temperaturi segrejte ponev in dodajte toliko oljčnega olja, da dobro prekrijete dno. Z zajemalko zajemite eno četrtino pripravljene mase, ki jo v ponvi z rahlim pritiskanjem oblikujete v debelo palačinko. Na vsaki strani jo pecite od 5? 8 minut, da skorja zlato porjavi. Pečeno omleto prestavite na krožnik, v ponev po potrebi dodajte malo olja in postopek ponovite. Pripravite 4 omlete.

3 Postrezite z omako iz lahke majoneze, ki ste ji dodali strt česen in malo limoninega soka. Zadostuje za 4 porcije.

  • Na porcijo: 632 kalorij, 34 g beljakovin, 30 g ogljikovih hidratov, 41 g maščob, 5 g vlaknin.

Testenine širataki se hitro navzamejo arome svežih zelišč.

Solata caprese s testeninami

Originalna solata izvira iz Italije. Obvezne sestavine so sveža mocarela, češnjevi paradižniki, bazilika, oljčno olje, poper in sol.

  • Sestavine
6 svežih belušev, po dolžini narezanih na tanke rezine

1 zavitek že pripravljenih rezancev širataki (namočeni in odcejeni)

3 veliki paradižniki, narezani na majhne kocke

? skodelice kuhanega graha (lahko odcejenega iz slanice)

1 skodelica mocarele, narezane na rezine

? skodelice sveže sesekljanih listov bazilike

svež sok ene limone

? skodelice ekstra deviškega oljčnega olja

sol in sveže mleti poper po okusu

  • Priprava
1. Zavrite vodo v loncu, dodajte rezine belušev in jih kuhajte 3? 5 minut. Iz lonca jih poberite s penovko in jih na hitro potopite v skledo z mrzlo vodo, da se ohladijo. Ponovno jih odcedite.

2. Nato v vročo vodo stresite rezance in jih hitro pogrejte (30 sekund). Dobro odcejene pretresite v večjo skledo. Dodajte beluše in vse preostale sestavine: paradižnik, grah, mocarelo, baziliko, limonin sok, oljčno olje. Solite in poprajte po okusu ter nežno premešajte. Zadostuje za 4 porcije.

  • Na porcijo: 386 kalorij, 8 g beljakovin, 12 g ogljikovih hidratov, 35 g maščob, 7 g vlaknin.

Lažne testenine s pestom

Rezancev, ki ste jih navajeni, sploh ne boste pogrešali, ker je okus odličen.

  • Sestavine
2 skodelici svežih listov bazilike

? skodelice svežih peteršiljevih listov

? skodelice nastrganega parmezana

? skodelice hladnega oljčnega olja

1 strok česna

? skodelice pinjol

sol in poper po okusu

1 skodelica stročjega fižola

1 zavitek že pripravljenih rezancev širataki (namočeni in odcejeni)

  • Priprava
1. Pesto lahko pripravite v kuhinjskem mešalniku. Najprej sesekljajte baziliko in peteršilj.

2. Dodajte sir, oljčno olje, česen in pinjole. Ponovno sekljajte, da dobite kremasto zmes, ki jo na koncu še solite in poprate po okusu ter z mešalnikom hitro premešate. Preložite v primerno veliko posodico ali kozarec.

3. V lonec vlijte vodo in jo osolite. V kipeči vodi 8? 10 minut kuhajte stročji fižol. Ven ga poberite s penovko in ga ohladite pod mrzlo vodo. Odcedite in narežite na 2? 3 cm dolge kose. V vroči vodi nato pogrejte rezance (30 sekund), jih odcedite in pretresite v skledo. Dodajte pesto in narezan stročji fižol ter dobro pretresite. Posujte z nastrganim parmezanom in postrezite. Zadostuje za 4 porcije.

  • Na porcijo: 379 kalorij, 8 g beljakovin, 12 g ogljikovih hidratov, 35 g maščob, 7 g vlaknin.

Anja Janeš

Foto: Plamen Petkov in Jamie Chung

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki
None

Širataki s praženo zelenjavo in mesom

Okusna in barvita mešanica, ki jo lahko jeste brez slabe vesti. Testenine poskrbijo za veliko porcijo vlaknin in zmanjšajo hitrost glikemijskega odziva.
None

Pisana omleta z rezanci in klobaso chorizo

Za pikanten pridih poskrbi peko­­ča klobasa s papriko, tj. chorizo, znana španska specialiteta.
None

Solata caprese s testeninami

Originalna solata izvira iz Italije. Obvezne sestavine so sveža mocarela, češnjevi paradižniki, bazilika, oljčno olje, poper in sol.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri