10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

VIDEO: Tri slastne jedi za tople poletne dni

VIDEO: Tri slastne jedi za tople poletne dni (foto: Profimedia) Profimedia
28. 6. 2017 Promocijsko sporočilo

Poletje je tukaj in zato smo za vas izbrali tri recepte za slastne jedi, ki jih lahko pripravite v toplih dneh, ki so pred nami. Zagotavljamo vam, da bodo zadovoljile okusom še tako zahtevnih gurmanov. 

1. Rižev narastek z gobovo in hrenovo omako z orehi

Za 4 osebe:

120 g riža Parboiled
gobova omaka s smetano Natureta (280 g)
4 jajca
jušna osnova ali voda
2 žlici moke
sol in poper
timijan
parmezan


Priprava: Riž skuhamo v gobovi omaki, ki ji po potrebi prilijemo nekaj jušne osnove.

Ohlajenemu rižu dodamo rumenajek, timijan, parmezan in moko ter solimo in popramo po okusu.

Iz štirih beljakov stepemo sneg in ga vmešamo v riž.

Vse skupaj vlijemo v pekač, ki smo ga predhodno namazali z maslom in posuli z drobtinami. Pečemo 30 minut pri 170 stopinjah Celzija.

Če narastek pečemo v modelčkih za suffle, temperaturo nastavimo na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 15 minut.

Sestavine za omako:
3 dcl goveje juhe
5-10 dag drobtin
1 dcl sladke smetane
2 žlici orehov
1 žlica delikatesnega hrena Natureta


Priprava: Govejo juho skuhamo skupaj z drobtinami. Dodamo sladko smetano in kuhamo dokler se omaka ne zgosti. Na koncu dodamo še hren in orehe.

Namig: kot omako lahko dodamo tudi paradižnikovo omako s skuto, v katero smo dodali še nekaj lističev sveže bazilike in en zelen feferon.

2.Mediteranska rižota

Sestavine za 4 osebe:

320 g riža arborio ali jasmin Natureta
3/4 kozarca paradižnikove omake z baziliko Natureta
pol čebule
2 stroka česna
1 žlica kaper Natureta
1 žlica zelenih oliv Natureta
1 žlica črnih oliv Natureta
4 na soncu sušeni paradižniki Natureta
0,5 l belega vina
oljčno olje
sol in poper
bazilika
žlička masla
parmezan


Priprava: Na vročem oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo in česen, dodamo kapre, olive in na trakove narezan suhe paradižnike. Podušimo in zalijemo z vinom.

Ko se vse skupaj malce zgosti, dodamo riž in zalijemo s paradižnikovo omako z baziliko. Začinimo po okusu in kuhamo dokler se riž ne zmehča.

Na koncu dodamo še žličko masla in parmezan.

Namig: rižoti lahko dodamo še inčune. Ko serviramo rižoto na krožnik jo še pokapamo z extra deviškim oljčnim oljem.

3.Vegetarijanske polnjene paprike

Sestavine za 4 osebe:

4 paprike (za polnjenje)
1 rdeča paprika
1 zelena paprika
240 g riža parboiled Natureta
kozarec čičerke Eta
1 bučka
5 kosov suhega paradižnika
pol čebule
2 stroka česa
1-2 dcl belega vina (ali jušne osnove)
4 žlice rdečega pesta
sol in poper
mediteranske začimbe (bazilika, rožmarin, origano …)
parmezan


Priprava: Rižoto pripravimo po klasičnem receptu: na vročem olivnem olju prepražimo čebulo in česen, dodamo na kocke narezano bučko ter paprike (zeleno in rdečo) in dušimo približno 5 minut.

Dodamo riž, ki smo ga predhodno sprali s hladno vodo, čičerko, štiri žlice rdečega pesta in suhe paradižnike. Zalijemo z vinom oz. jušno osnovo. Začinimo po okusu in kuhamo, dokler ni riž kuhan na ¾ (na zob). Na koncu dodamo še malo parmezana.

Paprike prepolovimo, očistimo in nadevamo z rižoto. Postavimo jih v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 160 stopinj Celzija. Pečemo približno 1 uro.

Namig: Paprike lahko nadevate tudi s popečenim piščancem ali ribjimi fileji.
Kot prilogo lahko servirate slan krompir.

Še več slastnih receptov pa najdete TUKAJ!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri