10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Vrača se 'na roke' skuhana kava

Vrača se 'na roke' skuhana kava (foto: stockfood photo) stockfood photo
21. 5. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Latte macchiato iz avtomata? Ne, hvala! Sveže skuhana kava spet prihaja v modo. Najboljša je skuhana v džezvi in popita v miru. Namesto kave za na pot čedalje več restavracij ponuja svežo kavo iz filtra.

Katera kava?

Veliko ljubitelje kave daje prednost kavi vrste arabica, ki je bolj blago pražena in ohrani kisline in arome. Zrna drobno zmeljite tik pred kuhanjem, da se tako ohranijo vse arome. Voda naj bo vroča od 90 do 95 stopinj, ne sme pa preveč vreti. Vrela naj malce zabrbota, drugače bo kava preveč grenka.

Kavne poslastice

Iz ostanka kave lahko pripravite slastne sladice in osvežilne napitke.

Mletje zrn in namakanje

  • Zrna zmeljite tik pred uporabo, drugače bodo izgubila aromo. Na skodelico predvidite 7 do 8 g mlete kave (približno 1 kavno žličko) in približno 60 g za liter kave.
  • Po kavi zlijte vročo vodo in jo pustite stati nekaj minut. Nato vodo v krogu od zunaj navznoter nalijte vse do roba posode za kavo.
Fin desert ob kavi: tiramisu

tiramisu

Za 6 oseb potrebujete

  • 200 g smetane
  • 3 sveže rumenjake
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 250 g maskarponeja
  • 200 ml močne kave
  • 50 ml mandljevega likerja
  • 50 ml brendija
  • 200 g bebi piškotov
  • 2 žlici kakava v prahu
  • čokoladne okraske

Priprava

Smetano čvrsto stepite. Rumenjake penasto stepite s sladkorjem v prahu in nato primešajte še maskarpone in stepeno smetano.

V plitvi posodici zmešajte kavo, liker in brendi. Po pravokotnem modelu (15 x 25 cm) premažite 2 žlici kreme. Piškote za sekundo potopite v kavno mešanico in jih tesno skupaj položite po dnu modla. Premažite s polovico kreme. Ponovite postopek. Tiramisu za 4 ure postavite v hladilnik. Potresite ga s kakavom in okrasite s čokoladnimi okraski.

Čas priprave: približno 4 ure in 30 minut.

Na osebo: približno 450 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 41 g, ogljikovi hidrati: 29 g.

Ledena kava

ledena kava

Za 4 kozarce potrebujete

  • 400 ml kave
  • 2 žlici sladkorja
  • po 200 g vaniljevega in čokoladnega sladoleda

Priprava

Vročo kavo zmešajte s sladkorjem in počakajte, da se ohladi.

Po 200 ml kave zmešajte z vaniljevim oziroma čokoladnim sladoledom. Kozarce postavite poševno v karton za jajca. Izmenjaje nalijte obe kremi. Za kratek čas postavite v zamrzovalnik. Nato postrezite.

Kavna granita

kavna granita

Za 4 osebe potrebujete

  • 400 ml vroče kave
  • 40 g belega sladkorja
  • 124 g stepene smetane

Priprava

Sladkor stopite v kavi in počakajte, da se ohladi. Mešanico za približno 3 ure postavite v zamrzovalnik.

Ledene kristale premešajte z vilicami in kavo spet zamrznite. Ponavljajte vsakih 15 minut, da kava lepo kristalizira. Preden jo postrežete, jo za 20 minut postavite v hladilnik. Postrezite v hladnem kozarcu s smetano.

Značke: kava

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri