Riž s pistacijami in koprom

25. 7. 2011
Deli
Riž s pistacijami in koprom

Riž s pistacijami in koprom ali 'polow', kot mu pravijo v Iranu, je nekakšna rižota s pistacijami, koprom in žafranom.

Navadno ji dodajo še koščke mesa, suhega sadja, pomarančne lupine, sesekljan korenček in drugo zelenjavo. Pri tej jedi je najpomembnejša hrustljava skorjica, ki se naredi na dnu lonca in s katero postrežejo tako, da jo položijo na riž. Iranci običajno gostu pri večerji izkažejo čast s tem, da mu ponudijo velik kos skorjice.

Recept

Sestavine za približno 8 oseb: • 500 g basmati riža • 3 žlice soli • ½ žličke zdrobljenih žafranovih nitk • 125 ml naravnega jogurta • 1 žlica masla • 1 šop sesekljanega svežega kopra • 160 g olupljenih nesoljenih pistacij (grobo sesekljanih)

Priprava:
Basmati riž oplaknite v hladni vodi. Vodo menjajte toliko časa, da je na koncu popolnoma bistra. Riž dobro odcedite. V lonec nalijte 4,5 l hladne vode in dodajte riž ter sol. Riž zavrite in ga v odkritem loncu pri zmerni temperaturi kuhajte pet minut. Nato ga skupaj z vodo prelijte na cedilo in dobro odcedite. V skodelici zmešajte 60 ml vode in žafran ter ga med mešanjem raztopite. V skledo stresite 1 skodelico kuhanega riža in ga zmešajte z jogurtom in 1 žlico žafranove vode. V loncu s pokrovko raztopite maslo. Dodajte riž z jogurtom, ga enakomerno razmažite po dnu in prekrijte s polovico preostalega riža. Riž posujte s polovico kopra in pistacij ter spet prekrijte s polovico preostalega riža. Posujte ga s preostalim koprom in pistacijami ter prekrijte s preostalim rižem tako, da ga rahlo oblikujete v piramido.

Z okroglim ročajem lesene kuhalnice v riž do dna naredite 5 ali 6 lukenj in vanje nalijte preostalo žafranovo vodo. Iz pergamentnega papirja izrežite krog v velikosti pokrovke. Papir položite na riž in lonec pokrijte. Riž dušite 15–20 minut, da se na dnu naredi nežna skorjica (med dušenjem ga ne smete mešati). Riž z žlico preložite na pladenj in pri tem pazite, da ne poškodujete skorjice na dnu. Lonec za 30 sekund postavite v veliko skledo z mrzlo vodo, da skorjica odstopi. Skorjico z lopatko previdno dvignite iz lonca in jo položite na riž.

 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije