To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Zelišča in začimbe, ki pripomorejo k vitki postavi

Zelišča in začimbe, ki pripomorejo k vitki postavi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 7. 2014

Naj vam namignemo: izrazitejši je okus hrane, manj čutimo potrebo po dodajanju soli in sladkorja, ki sta znana bela sovražnika. Za nameček pa zelišča in začimbe pripomorejo tudi k vitki postavi.

1. Koriander

Zakaj? Svež koriander je znan po diuretičnem učinku.

Kako? Zrezanega lahko dodamo vroči ali hladni juhi, mariniranim ribam, hladni paradižnikovi omaki, solati iz pomaranč ali ananasa. Zmleta zrna pa (skoraj) nadomešcajo sol.

2. Meta

Zakaj? Učinkuje proti napenjanju ali pekočemu občutku v želodcu.

Kako? Meto dodajamo ribam, lupinarjem, mehkim belim sirom, solatam.

3. Pehtran

Zakaj? Ker vsebuje veliko vitamina C. In ker pehtran lahko nadomesti sol.

Kako? Poudari okus omak, rib, belega mesa, solat iz testenin, omlet.

4. Koper

Zakaj? Deluje zdravilno ob želodcnih težavah in je bogat vir vitamina C.

Kako? Uporabljamo ga kot dodatek k morskim jedem, na primer k morskemu listu ali k školjkam, poudari tudi okus belega sira in solat.

5. Peteršilj

Zakaj? Spodbuja delovanje jeter, ima diuretičen in antiseptičen učinek, nakodrani peteršilj pa je tudi odvajalen.

Kako? Peteršilj lahko dodajamo zeleni solati, omletam, ribam ali juham.

6. Drobnjak

Zakaj? Ker učinkuje diuretično, poživljajoče in znižuje krvni sladkor, poleg tega pa je prava zakladnica vitaminov C in B2, kalcija, natrija, fosforja in železa.

Kako? Lahko ga dodajamo juham, surovi zelenjavi, omletam, prelivom za solate, tatarskemu bifteku.

7. Koper

Zakaj? Deluje zdravilno ob želodcnih težavah in je bogat vir vitamina C.

Kako? Uporabljamo ga kot dodatek k morskim jedem, na primer k morskemu listu ali k školjkam, poudari tudi okus belega sira in solat.

8. Ingver

Zakaj? Ker pomaga ohranjati raven trebuh.

Kako? Podzemno steblo nastrgamo in ga dodajamo indijskim ali azijskim jedem. Obogati okus jedi z žara, solat, rib, morskih sadežev, perutnine, zelenjave pa tudi medenjakov.

9. Gorčično seme

Zakaj? Ker gorčično zrnje in prah spodbujata delovanje ledvic in učinkujeta rahlo odvajalno.

Kako? Gorčico dodajajo omakam s karijem. Zelo okusni pa so tudi mladi gorčični kalčki, ki jih dodajamo solatam ali sendvičem.

10. Žafran

Zakaj? Ker spodbuja delovanje žolčnika.

Kako? Žafran v obliki vlaken namakamo v malo vročega mleka ali vode in potem dodamo jedem iz riža, ribji juhi in podobno.

11. Kumina

Zakaj? Ker preprečuje napenjanje.

Kako? Zrnca zdrobimo in z njimi začinimo jedi iz riža, zelja, korenja, bučk, krompirja, popečenih rakcev. Malce kumine lahko dodamo tudi v mlinček za sol.

12. Rdeča sladka paprika

Zakaj? Pomaga pri izgorevanju sladkorjev in mašcob.

Kako? Svežo ali posušeno dodajamo jedem iz zelenjave, kariju, mesnim kroglicam.

13. Cimet

Zakaj? Zaradi antioksidacijskega učinka, vseboval pa naj bi tudi snovi, ki znižujejo raven sladkorja v krvi.

Kako? Malo cimetove skorje ali prahu lahko dodamo jabolčnemu kompotu, jedem iz jagnjetine ali buč.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri