10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

10 top načinov, kako v kuhinji uporabiti kurkumo

10 top načinov, kako v kuhinji uporabiti kurkumo (foto: Unsplash) Unsplash
14. 5. 2019

Kurkuma je antioksidant s protivnetnimi značilnostmi, zmanjšuje tveganje za depresijo in alzheimerjevo boleznijo, tveganje za srčne bolezni, učinkovita pa je tudi pri zdravljenju artritisa. Preberite, kako jo lahko na inovativne načine vključite v prehrano in napitke!

Če ne veste, kaj bi počeli s kurkumo, radi pa bi občutili njene zdravilne učinke, poskusite katerega od spodnjih receptov!

1. Brezglutensko vegansko pecivo

Sestavine:
  • 1 in pol skodelice brezglutenske ovsene moke
  • 1 skodelica ovsa
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 2 žlički kurkume
  • 1 in pol žličke mletega cimeta
  • 1 žlička mletega ingverja
  • pol žličke sode
  • pol žličke soli
  • 2 jajci
  • 1 beljak
  • 2/3 skoledice nesladkane jabolčne omake
  • pol skoldice javorjevega sirupa
  • pol skodelice nesladkanega mandljevega mleka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/3 skodelice rozin
Priprava:

Pečico prižgite na 180 stopinj Celzija in namažite pekač z oljem.

V skledi zmešajte moko, oves, pecilni prašek, kurkumo, ingver, cimet, sodo in sol.

V drugi skledi zmešajte jabolčno omako, javorjev sirup, mleko, beljak in vanilijo.

Moko in druge sestavine iz prve sklede vmešajte v tekočo maso iz druge sklede. Primešajte rozine.

Maso vlijte v pekač za pecivo.

Pecite 50 minut do ene ure in vmes z zobotrebcem preverite, če je center pečen.

Počakajte, da se v pecivo v pekaču popolnoma ohladi, šele nato ga narežite na rezine in uživajte!

2. Osvežilni napitek

Sestavine:
  • 4-5 skodelic vode
  • 1 do 3 žlički kurkume
  • 1 do 2 žličke sveže nasekljanega ingverja
  • ¼ skodelice limoninega soka
  • rezine eko limon
  • listi sveže mete
  • ščepec popra, ki bo aktiviral okus kurkume
  • 2-4 žlice agavinega sirupa ali medu (po okusu lahko dodate še stevijo, če želite pijačo bolj sladko)
Priprava:

Zavrite vodo, dodajte vse začimbe in kuhajte na zmernem ognju 10 minut. Ohladite. Precedite, da bo odstranite koščke ingverja.

Nalijte v kozarce in dodajte limonin sok ter agavin sirup. Dobro premešaje.

Na koncu okrasite s svežo meto in koščki limone. Po želji dodajte led.

3. Dodajte jo vmešanim jajčkom ali vmešanemu tofuju za zajtrk

4. Vmešajte jo v svojo najljubšo kavo

Preverite tudi: 9 načinov, kako narediti jutranjo kavo bolj zdravo (in okusnejšo)

5. Super zdrav humus namaz

Sestavine:
  • skodelica čičerke iz konzerve
  • limonin sok
  • 3 žličke tahinija
  • 2 stroka česna (nasekljanega)
  • 1 žlička naribanega ingverja
  • pol žličke naribane sveže kurkume
  • ¼ žličke kurkume v prahu
  • ¼ žličke morske soli
  • ščepec kajenskega popra
  • 1-2 žlički olivnega olja
Priprava:

Vse sestavine zmešajte v mešalniku, dokler ne dobite lepe mase. Če je masa pregosta, dodajte malo vode. Po želji lahko dodate še malo soli. Okrasite s svežimi listki peteršilja ali koriandra.

Masa lahko v hladilniku počaka do 4 dni.

6. Vmešajte jo v maso za piškote

7. Preliv za solato

Sestavine:
  • ¼ skodelice tahinija
  • ¼ skodelice limoninega soka
  • 2 žlički vode
  • 1 žlička olivnega olja
  • ½ žličke javorjevega sirupa
  • ¼ žličke morske soli
  • ¼ čličke mletega popra
  • ¼ kurkume v prahu
  • ščepec kajenskega popra (po okusu)
Priprava:

Vse sestavine na roke zmešajte v posodi, dokler ne dobite tekoče omake. Če je pregosta, dodajte še malo vode. V mešalniku zmešajte, da masa postane gladka.

Polijte po svoji najljubši solati in uživajte!

8. Marinirada za zelenjavo in meso

Sestavine:
  • ½ mletega cimeta
  • ¼ žličke mletega kardamoma
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 in pol žličke kurkume
  • ½ žličke ingverja v prahu
  • 2 žlički prekajene paprike v prahu
  • 2 žlički mlete kumine
  • ščepec kajenskega popra ali črnega popra
Priprava:

Vse sestavine zmešajte in zaprite v neprepustno posodo. Hranite na sobni temperaturi. Začimbna mešanica je uporabna vsaj nekaj mesecev.  Uporabite jo lahko za mariniranje zelenjave na žaru, tofuja, čičerke in koščkov mesa za curry.

9. Napitek za lahko noč

Kurkumo vmešajte v toplo mleko, ki mu dodate še malo kokosovega olja, cimet in ščepec črnega mletega popra.

10. Omaka za testenine

Žličko kurkume lahko dodate katerikoli omaki takoj za tem, ko prepražite čebulo in česen.

Opomba:  Izogibajte se je, če ste noseči ali dojite ter če ste nagnjeni z razvoju ledvičnih kamnov.

Preberite še:

Vir: Women's health, turmierc for health

Foto: Unsplash, Profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri