mlekosir_1

Pogosto se soočamo z vprašanjem, ali so mleko in mlečni izdelki koristni za zdravje ali pa je bolje, da namesto njih uživamo nadomestke rastlinskega izvora? Ali resnično lahko trdimo, da so nadomestki mleka enakovredni mleku?

Mleko kot naravno živilo nas oskrbuje z energijo in življenjsko pomembnimi hranili. Vsebuje biološko aktivne snovi, ki sodelujejo pri razvoju, delovanju in obrambi organizma. Enkratna kombinacija in idealno razmerje sestavin zagotavljata dober izkoristek prisotnih hranil. Poleg tega pa mleko in mlečni izdelki spadajo med tista osnovna živila, ki bi jih, v skladu s prehranskimi priporočili, morali vsakodnevno vključevati v naš jedilnik.

Na trgu obstajajo tudi nadomestki za mleko in mlečne izdelke, ki so narejeni iz različnih rastlinskih surovin, kot so soja, riž in oves. A slednji se po sestavi ne morejo primerjati z mlekom in mlečnimi izdelki.

Na primer sojin napitek, ki ga pogosto zavajajoče imenujejo »sojino mleko«, vsebuje zanemarljive količine kalcija. Zato so pogosto ti izdelki dodatno obogateni s kalcijem in drugimi hranili, ki jih mleko sicer že samo po sebi vsebuje. Kljub različnim dodatkom pa nadomestki mleka po hranilni sestavi niso enakovredni mleku in mlečnim izdelkom.

Seveda pa morajo tisti, ki mleka in mlečnih izdelkov ne uživajo zaradi zdravstvenih težav ali prepričanja, manjkajoča hranila in biološko aktivne snovi nadomeščati s skrbno izbiro in kombinacijo drugih živil.

Mleko krepi

Več na www.mlekokrepi.si

Sorodni članki

Zaupajmo mleku in mlečnim izdelkom

V zadnjih letih se pojavlja vedno več vprašanj o tem ali so mleko in mlečni izdelki resnično dobri in koristni za zdravje. Različne vrste mlečnih izdelkov, kot so jogurt, mleko, sir in…
None

1. oktober - Svetovni dan vegetarijanstva

Vegetarijanstvo je način življenja, po katerem človek ne uživa mesa ter se izogiba izdelkom živalskega izvora, kot so usnje, krzno, svila itd. Gre za zelo širok pojem, saj…

Alergija ali intoleranca?

Danes alergija na hrano ni skoraj nič nenavadnega. Kamorkoli se ozremo, smo obkroženi z različnimi alergeni. V zraku, zdravilih, kremah, hrani idr., pa vendar se vprašam…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri