Žepki s sadjem

8. 9. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Žepki s sadjem (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Če imate radi sladko, lahko žepke potresete še s sladkorjem.

Za 6 porcij potrebujete

  • 8–12 zrelih trdnih marelic
  • 250 g moke
  • 250 g polnozrnate moke
  • ščepec soli
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 2 rumenjaka
  • 250 g skute
  • 200 ml mleka
  • moko za delovno površino

Za preliv:

  • 4 žlice stopljenega masla (če želite)
  • 200 g tekočega gozdnega medu
  • 2 žlički limoninega soka
  • 100 g orehov

Priprava

Marelice temeljito operite in jih obrišite. Nato jih prepolovite. Odstranite koščice in sadeže zrežite na manjše koščke. V skledo presejte moko, sol in pecilni prašek. Rumenjaka penasto stepite s skuto in dodajte še mleko. Moki nato postopoma primešajte mlečno mešanico. Zgnetite testo, ga zavijte v prozorno folijo in ga pustite počivati 15–30 minut. V velikem loncu zavrite večjo količino vode in jo lahno solite. Testo razvaljajte na pomokani delovni površini in izrežite kroge. Na sredino vsakega položite kos sadja, testo prepognite in dobro zatisnite robove.

Žepke položite v vodo in jih kuhajte približno 6–8 minut. Kuhane žepke poberite iz vode s penovko in jih shranite na toplem. V ponvi segrejte maslo, mu prilijte limonin sok in med, premešajte, vendar mešanica ne sme vreti. Sesekljajte orehe. Kuhane žepke porazdelite na porcije, jih prelijte z medom in potresite z orehi.

Čas priprave: približno 60 minut.

Na osebo približno 770 kcal, beljakovine: 21 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 105 g.

Namig: Med lahko nadomestite z javorjevim sirupom, orehe pa s praženimi lešniki.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek