otrok

April je mesec ozaveščanja o avtizmu. Mnogo je še neodkritega, obstaja pa nekaj napačnih prepričanj, ki jih je treba zavreči. Preberite, kaj iz prve roke o avtizmu pove ustanoviteljica Autism Cafeja, Eileen Lamb.

6 napačnih prepričanj o avtizmu:

1. Avtistične osebe nimajo empatije in so nezmožne čustvovanja.

Eileen pravi, da je pri njej ravno obratno – čuti preveč. Redko se poveže z ljudmi na globoki emocionalni ravni, kadar pa se, je ta vez zelo pristna. »Ljubim z vsem, kar premorem,« pravi.

Avtisti ne kažejo čustev na enak način, kot ostali. Če jih čustva prevzamejo, jih ne morejo pokazati na tako, da bi ostali to prav razumeli. Mnogi avtisti najdejo svoje načine, za Eileen je to pisanje.

2. Avtizem je bolezen.

Avtizem je nevrološko stanje. Ne da se ga pozdraviti. Avtisti so rojeni z avtizmom in živijo z njim do konca. Terapije lahko pomagajo pri vsakodnevnem življenju in učenju, toda to avtizma ne ozdravi.

3. Avtizem je viden.

Za razliko od Downovega sindroma, avtizem ni prepoznaven po fizičnih znakih. Če nekomu rečete, da ne zgleda kot avtist se zdi to kot kompliment, a velikokrat ni.

Osebe z avtizmom to lahko doživljajo kot zanikanje njihovega stanja in izzivov, s katerimi se soočajo na dnevni bazi. Avtizma se ne da kar izklopiti in v mnogih situacijah je izčrpavajoč. Ljudje se ne zavedajo, koliko napora je treba vložiti v to, da si "videti normalen''.

4. Avtizem povzročajo cepiva.

To ne drži. Nedavna študija iz marca letos je dokazala, da ni nikakršne povezave med cepivi in avtizmom.

5. Vsi avtisti imajo nek poseben talent.

Ta mit se je rodil iz klišejskih predstav o avtizmu, ki jih ustvarjajo mediji in filmi. Spomnimo se filma Rain Man, kjer lahko avtističen moški v nekaj sekundah prešteje neštete zobotrebce.

V resnici je zelo malo avtističnih oseb, ki bi imele nek izredno redek in poseben talent, je pa res, da imajo nekateri avtisti, tako kot jaz, zelo dober spomin glede dogodkov na določen datum v njihovem življenju.

6. Avtisti nimajo potrebe po prijateljstvu

Meni osebo prijateljstvo izredno veliko pomeni. Ker nisem družabna v običajnem pomenu besede, težko razvijem globoka prijateljstva, to pa še zdaleč ne pomeni, da jih ne potrebujem.

Rada imam ljudi, obenem pa potrebujem tudi veliko časa zase. Zelo rada se družim z ljudmi, ki me navdihujejo.

Kako lahko navežete stik z avtistično osebo?

Ne tretirajte nas drugače kot ostalih; smo drugačni, ampak to še ne pomeni, da potrebujemo vaše pomilovanje.

Vprašajte nas:

  • Kako se počutiš?
  • Kako ti lahko pomagam?
Preberite še:

Vir: Thought Catalog

Foto: Profimedia

Sorodni članki
Veronika Gomboc, študentka specialne rehabilitacijske pedagogike: “Poleti smo imeli trening s strokovnjakinjo iz Londona. Upamo, da bomo dobili še več terapevtov, ker smo zdaj samo tri. Pri nas se ta terapija še ne izvaja, čeprav so jo v tujini začeli že med letoma 1970 in 1980. Je ena izmed glavnih terapij, s katero se spodbujajo pozitivni odzivi s pomočjo igrač in spodbujevalnikov, ki otroka motivirajo.”

Kako dobro razumemo avtizem?

Avtizem je najhitreje naraščajoča razvojna nevrološka motnja, ki prizadene že več kot odstotek prebivalstva. Ustrezne pomoči in zgodnje obravnave, ki sta ključni za…

Dobrodelna akcija: Aktivne počitnice tudi za otroke z avtizmom!

Nič ni lepšega od aktivnega preživljanja prostega časa, kar je še posebej v užitek, če gre za čas med poletnimi počitnicami. Ker si na poletno letovanje želijo tudi otroci z…

5 toksičnih prepričanj, ki se jih znebite ta trenutek (ker zastrupljajo um in srce)

Kadar doživimo neprijetno čustvo, je naš prvi instinkt, da bi ga ignorirali ali potlačili. To je po svoje razumljivo, saj si nihče ne želi živeti s težo emocionalne bolečine. Toda…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri