darilo-kira-auf-der-heide-unsplash

V prazničnem času smo obdarovanju, ki ga civilizacija pozna že tisočletja, še bolj izpostavljeni. Preberite, kaj sporočate tako s poklonom kot z načinom, kako poklon sprejmete.

Motivacija za poklon

Francoski antropolog Marcel Mauss je strnil teorijo zakonitosti obdarovanja v tri temeljne točke:

  • darila se podarjajo,
  • darila se prejemajo
  • darila se povrnejo.

Iz tega gre sklepati, da je tisti, ki dobi darilo darovalcu nekaj dolžan, kar ne drži, če se vsi udeleženi držijo načela, da podarjajo samo in le iz srca, kar pomeni, da v vzajemnih odnosih 'pravilo treh' deluje samo po sebi.

Če imaš nekoga rad, mu to rad pokažeš na različne načine, z besedami, dejanji in tudi z materialnimi dobrinami, pri čemer je treba upoštevati, da lahko predraga darila prejemnika spravijo v zadrego in da je včasih manj več.

Obdarovanje ni tekmovanje v debelini denarnice. Mnogokrat lahko bližnjega bolj razveseli iskrena pozornost, tudi če gre le za pisemce z duhovitim sporočilom, doma spečene piškote, povabilo na ples ...

Vkolikor ima vaše darilo manipulativno noto, bo obdarovanec to začutil. Ne poklanjajte torej nečesa, kar si želite od osebe dobiti vi sami (ali z upanjem, da ji ne bo všeč in ga bo dala vam), prav tako se ne spodobi vabiti ljudi na praznovanja in zabave na dom le zato, da boste dobili čim več daril. Si res želite poklon od nekoga, ki ga ne spoštujete?

Tudi darilo je materializirana energija.

Znate reči hvala?

Ljudje smo po naravi različni. Nekateri brez težav jemljejo in bolj malo dajo, drugi brez težav dajejo in sprejemajo, tretji samo dajejo, četrti se ob sprejemu darila počutijo dolžne, saj menijo, da morajo uslugo čim prej vrniti.

Če pogledamo globlje, je vse v kozmosu sestavljeno iz izmenjave energij in če je energija, ki se nas dotakne (naj bo to nasmeh prodajalke, prijazen pozdrav voznika na avtobusu, priliv na bančnem računu, sončni žarek, povabilo v kino, itd) pozitivna, jo ponavadi sprejmemo brez zadržkov. 

Vkolikor nenehno dobivate nepričakovane reakcije s strani obdarovancev, jim morda ne znate zares prisluhniti.

Če vam je neprijetno sprejemati stvari, za katere od vas nihče ne pričakuje poplačila, delajte na izboljšanju samopodobe.

Kako izboljšati samopodobo (in se obenem naučiti dajati in sprejemati)

  • Vpišite se na tečaj joge, ki vas bo umirila in naučila, da se osredotočite na svoj center,
  • Začnite trenirati borilne veščine (da se boste naučili postaviti zase),
  • Odkrijte hobi, ki odraža vašo kreativnost.

Ko se boste začeli v svoji koži dobro počutiti, boste sposobni videti, kar ga drugi že vidijo v vas: da ste unikatni in čudoviti.

Dovolite, da vam nekdo izrazi naklonjenost in dovolite si, da jo izrazite drugim. Če se naučite poslušati notranji glas, vedno veste, če je energija, ki prihaja, iskrena.

Ne pozabite: že beseda ''hvala'' je včasih več vredna od denarja ali dragocenega darila.

Preberite še: 

Kako izkazati hvaležnost za vse, kar vam je letošnje leto podarilo 

Objem kot darilo - 9 koristnih učnkov 

 

 

 

Sorodni članki

Kako izbrati pravo darilo za partnerja in za poslovnega partnerja?

Včasih je težko najti pravo darilo za določeno osebo, najsibo v poslovnem ali intimnem razmerju. Preberite, česa se izogibati in kaj z darili sporočamo tako posredno kot neposredno.

Znanost pravi, da je uspešno razmerje odvisno zgolj od dveh stvari

V čem je skrivnost zvez, ki kar trajajo in trajajo? Raziskave kažejo, da se partnerja v takšnih zvezah držita dveh preprostih stvari. 

Ali sabotirate lastno srečo? (Morda se tega sploh ne zavedate)

Vsak je svoje sreče kovač, pravi pregovor. To vsekakor drži, saj bi za svoje dobro počutje morali poskrbeti sami in ne čakati, da bo to namesto vas storil kdo drug.
Najbolj brane vsebine

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri