28-dnevni fitnes izziv: 13. DAN - 4 ideje za pohode po Sloveniji

26. 5. 2018
Deli
28-dnevni fitnes izziv: 13. DAN - 4 ideje za pohode po Sloveniji (foto: Profimedia)
Profimedia

Saj veste, da hoje ne gre podcenjevati? Hoja izboljša počutje. Hoja v hrib pa še posebej poskrbi za močne mišice in izboljša splošno fizično pripravljenost. Trinajsti dan našega 28-dnevnega izziva bomo izkoristili za gibanje v naravi. Poiskali smo 4 odlične izlete oziroma pohode po Sloveniji.

Jezersko

Ponuja številne možnosti za lahkotne sprehode in poti za zahtevne in manj zahtevne planince ali kolesarje.

V svoj sprehod lahko vključite še izvir zdravilne mineralne vode Jezerske slatine, ogled cerkve Sv. Andreja s čudovitimi freskami, Planšarskega jezero, izvir potoka Jezernica, občudovanje edinega ohranjenega ledenika v Sloveniji - ledenika pod Skuto iz doline ...

Več: Raziščimo Jezersko

Na Kofce

Kofce so najbolj zahodna planina na južnem pobočju Košute. Pripravite se na razgibano pot po kolovozih, skozi gozd, čez s soncem obsijane travnike … Nato pa boste sredi pašnika ugledali kočo in vrvež okoli nje. Pa kar pogumno naprej. Po treh urah in pol hoje bodo domači štruklji in preostale dobrote še kako šli v slast.

Nato pa se povzpnite še do razgledišča in na klopci uživajte v razgledu na Ljubljansko kotlino, Storžič, Stegovnik, Veliki Javornik Begunjščice, Preval in Košuto.

Več: Na Kofce na štruklje 

S Pokljuke na Uskovnico

Pokljuka je odlično izhodišče za vzpone ali prijetne pohode, primerne tudi za družine. Tokrat vas vabimo na Uskovnico. Zapeljite se na Pokljuko do vojašnice oziroma centra na Rudnem polju, kjer lahko parkirate. In od tod peš nadaljujte naravnost mimo hotela in strelišča po gozdni cesti (pozimi je tu speljana proga za tek na smučeh).

Več: S Pokljuke na Uskovnico 

Od Trstelja do Cerja

Pohod po približno deset kilometrov dolgem grebenu kraških hribov vam pričara čudovito doživetje.

Nezahtevna pot s prelepimi razgledi. Na severni strani se boste razgledali po Vipavski dolini, če je vreme zares lepo, je mogoče opazovati vrhove vse do Triglava, na južni pa po planoti Komenskega Krasa s številnimi vasicami in srednjeveškim Štanjelom, pa tudi do Tržaškega zaliva in prek celega Krasa proti Istri lahko seže pogled. Ob poti je tudi veliko ostankov, ki
spominjajo na čase prve svetovne vojne.

Več: Izlet od Trstelja do Cerja

V nahrbtnik pa ne pozabite spraviti slastnega prigrizka.
Na primer zelenjavno pito s tuno Mediterana.

Zelenjavna pita je odlična kot glavna jed, pa tudi kot priloga, mi pa jo, narezano na koščke, pospravimo v posodo in odnesemo na izlet.

Foto: Arhiv www.delamaris.si

Tako jo pripravite ...

Sestavine za testo:

  • 300 g gladke bele moke (tip 500)
  • 150 g masla (zmehčanega na sobni temperaturi)
  • 1 jajce
  • 1 ščep soli

Sestavine za nadev:

  • 1 večji por
  • 1 bučka
  • steblo stebelne zelene
  • 2 šampinjona
  • 2 čebuli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 210 g tune Mediterana Delamaris (2 konzervi)

Sestavine za preliv:

  • 50 g grškega jogurta
  • 1 jajce
  • sol, poper, muškatni orešček
  • 1 vejica timijana
  • 50 g rikote (ali maskarpone)
  • 25 g sladke smetane

Priprava:

Najprej pripravite in specite testo za pito.

V posodo presejte moko, dobro vgnetite maslo, dodajte jajce, štiri žlice hladne vode in ščep soli. Dobro pregnetite, oblikujte v kroglo in testo, zavito v plastično folijo, postavite v hladilnik za dve uri.

Pečico segrejte na 175 °C.  Testo na pomokani delovni površini razvaljajte na približno pol centimetra debeline in ga s pomočjo valjarja prenesete v pekač. Z vilico napikajte dno testa, nato pa pokrijte s peki papirjem in dno napolnite s keramičnimi fižolčki za peko ali s suhim fižolom oziroma rižem. 

Pecite 15-20 minut. Če se papir za peko ne dotika testa, odstranite fižolčke in pecite še 10 minut. Pečeno ohladite.

Medtem pripravite nadev:

Zelenjavo očistite in nasekljajte. Drobno nasekljajte tudi čebulo in česen. Na srednje močnem ognju v ponvi na malo olja popražite zelenjavo. Pražite približno 10 minut, da se vsa zelenjava zmehča.

Odstavite in pustite, da se popolnoma ohladi, nato vmešajte dve konzervi Delamaris tune Mediterana. Mešanico zvrnite v pečeno in ohlajeno testo za pito.

Pripravite preliv in specite:

Vse sestavine za preliv dobro stepite, da dobite tekočo zmes ter enakomerno prelijte po zelenjavi s tunino.

Pito postavite v ogreto pečico in pecite 35 do 40 minut na 165 °C.

Ohlajeno narežite na poljubne koščke in ...

Dober tek.

Pridružite se izzivu Zdrav kot riba!

Nekateri že pridno telovadite, vse ostale pa vabimo, da se nam pridružite danes.

Za začetek smo pripravili 28-dnevni izziv (da bomo fit do poletja). Dobra stran izziva je, da ga lahko začnete kadarkoli, vaje izvajate kjerkoli, primerne pa so tako za začetnike kot naprednejše.

Za začetek naredite TEST, nato pa sledite po dnevih. Prvi treningi so vam že na voljo na povezavi AKTIVNI IZZIV - ZDRAV KOT RIBA.

Nato pa bodo sledili tedenski izzivi (kar bo skupaj s treningi prineslo še boljše rezultate).

Seveda bomo z vami delili tudi

  • najboljše nasvete,
  • slastne recepte,
  • za dodatno motivacijo in recepte pa bo poskrbela tudi Alenka Košir.

Pripravite slasten obrok za na pot (po receptu Alenke Košir) 

Med vsemi, ki se boste prijavili na izziv, bomo vsak teden izbrali štiri in jim podelili nagrade, na koncu pa nekoga čaka še velika nagrada - letna zaloga ribjih izdelkov Delamaris!

HITRO NA PRIJAVE

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek