smeh-prijateljstvo

Ste se danes že od srca nasmejali? Lepo, kajti dobra volja ima veliko pozitivnih stranskih učinkov na telo in dušo. Preberite, katere!

1. Pomaga proti bolečinam

Smejanje spodbuja ozdravitev in blaži bolečine. Če nas je strah ali smo napeti, se občutljivost za bolečine poveča. Po drugi strani pa lahko z dobro voljo zatiramo bolečine.

Smeh spodbuja telesu lastni hormon endorfin, ki zmanjšuje bolečine. Ta pojav so raziskali z zelo preprostim preizkusom, v katerem je morala skupina ljudi potopiti roke v ledeno mrzlo vodo, nekateri pa so se pri tem morali smejati. Rezultat je bil, da se je smejočim ljudem zdela potopitev v ledeno vodo manj boleča kot drugim.

Osupljiv primer je tudi zgodba ameriškega novinarja Normana Cousinsa, ki je zbolel za težko mišično in sklepno boleznijo. Gospod se je vsak dan zdravil z lastnim 'humorističnim programom', katerega bistvo je bilo veliko intenzivnega smejanja. Po napadih smeha so se zmanjšale bolečine pa tudi vnetja.

Zdravilni učinek smejanja je tudi vzrok, zakaj v svetu na otroških oddelkih bolnišnic vizito opravlja toliko klovnovskih zdravnikov z rdečimi nosovi in lasuljami.

2. Mlajši videz

Pogosto smejanje je najboljši naravni lifting. Veseli ljudje se sicer morajo sprijazniti s kakšno smejalno gubico okoli oči, a zato nimajo visečih kotičkov ust in dvojne brade. Poleg tega se zaradi treninga obraznih mišic izboljša prekrvavitev kože.

Znanstveniki so med drugim odkrili, da pri smejanju sodeluje do 300 (!) mišic. Smejalna mišica (Zygomaticus) lahko npr. napne 15 obraznih mišic, med drugim tudi mišico solzne vrečice, tako da se 'nasmejemo do solz´. Vsakdo, ki se lahko prepusti temu sproščenemu občutku, ve, kako osvobajajoč je.

3. Krepi imunski sistem

Organizem ima z vsakim smejanjem več obrambne moči. Kdor tako rekoč 'umira od smeha' , svoje telo napelje k temu, da proizvaja še več naravnih obrambnih celic in imunoglobinov, ki so osnovni elementi imunskega sistema. Temu bi se lahko muzali, če ne bi bilo znanstvenih raziskav, ki to dokazujejo.

Na univerzi Loma-Linda v Kaliforniji so denimo ugotovili, da se povečata tako aktivnost kot tudi število obrambnih celic, če na vse gledamo s smešne plati. Pri nekem testu so skupini študentov predvajali smešne filme, medtem ko se je morala druga skupina hkrati učiti. V poznejših preiskavah krvi se je izkazalo, da se je pri študentih, ki so gledali filme, občutno povečalo število obrambnih celic imun­skega sistema. Iz tega sledi, da se ljudje, ki se pogosto smejejo od srca, lahko zaščitijo pred okužbami z bolezenskimi celicami.

4. Kot program proti stresu

Tudi duši dobro dene, če se smejemo. Zaradi smeha se skrčijo mišice, v ožilje pride adrenalin in za kratek čas se poveča krvni tlak. Že malo zatem pa se celotno telo sprosti, krvni tlak se konstantno niža, zavira pa se izločanje hormona stresa kortizola. Na ta način se veliko laže spopadate s stresom.

V Veliki Britaniji lahko depresivni bolniki obiskujejo smejalne tečaje celo na recept. Ljudje, ki morajo zaradi duševne napetosti zvečer dolgo preštevati ovčke, lahko prav tako poskusijo s smehom. Smejanje poskrbi za telesno in miselno sprostitev, ki je nujno potrebna za dolg in miren spanec.

5. Več kisika za telo

Telesne celice je treba oskrbovati s kisikom, da lahko delujejo. Tudi pri tem je pomemben smeh, saj se zaradi globokega vdiha in dolgega izdiha v trzljajih izboljša izmenjava zraka v organizmu.

Poleg tega lahko s smejanjem preprečimo neprijetno oblikovanje zraka v trebuhu in zaprtost, saj napenjanje mišičevja deluje kot dobrodejna gimnastika za trebušni in črevesni predel.

Znanost je torej le še potrdila to, kar se v ljudskem izročilu že dolgo ve: smeh je najboljše zdravilo.

Preverite še:

Sorodni članki

None

Lepotni trend: veselost

To, kar se v ljudskem izročilu že dolgo ve, je sedaj potrdila tudi znanost: smeh je najboljše zdravilo.

'Tehnika', ki vas sprosti v trenutku

Nimate časa, da bi se popolnoma sprostili in pozabili na stres?

Raziskali smo: Kako smeh vpliva na naše zdravje?

Preverili smo, kako smeh vpliva na zdravje našega telesa. Navdušilo vas bo, kaj je dokazala znanost! 

Izbor uredništva

18 korakov, kako zopet najti voljo

Ko smo depresivni, se je tako težko premikati, iti pod tuš in se preobleči, kaj šele se odpraviti na pohod ali tek. Čeprav...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi...

Več...

Najbolj brane vsebine

Horoskop: Ta tri astrološka znamenja imajo moč spremeniti svet

Vaša usoda je početi velike stvari. Želja, da bi spremenili svet je ogromna, skoraj neuresničljive sanje, a če spadate med ta tri astrološka znamenja, so lahko popolnoma dosegljive.
Več...

Ideja za izlet: Sprehod po zimski idili do Tamarja

Če si želite prvič letos doživeti pravo zimsko idilo, potem je sprehod od Planice do Tamarja odlična ideja. V koči pa se pogrejete ob toplem čaju in kaminu. 
Več...

Ideja za zimski izlet: Hallstatt

To zimo si privoščite romantično zimsko pravljico ob avstrijskem jezeru Hallstätter, ki leži v regiji Salzkammergut med Salzburgom in Gradcem.
Več...

Kako preživeti veseli december, če se držite zdrave prehrane

Veseli december bo kmalu tu in z njim praznične slaščice, ki jih vsako leto postavimo na mizo. Če ste se tokrat odločili, da boste omejili sladkor ali se držite drugih diet, to ne bo nobena ovira. Še vedno lahko uživate.
Več...

Test samozavesti: 8 fraz, ki kažejo, da imate slabo samopodobo

Nekatere besede pokažejo, kako samozavestna je določena oseba. Preverite, ali jih uporabljate tudi sami. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri