To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Trpotec - balzam za pljuča in želodec

Trpotec - balzam za pljuča in želodec (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 10. 2012

Trpotcu so zdravilne učinke pripisovali že stari Kitajci, Grki in Rimljani. Najpogosteje so ga uporabljali za celjenje ran, po čemer je znan še danes. Enako uspešno pa zdravi tudi bolezni dihal, blaži suh kašelj, pomaga pri zdravljenju kožnih boleni in lajša prebavne težave.

Trpotec je trajnica, ki jo prepoznamo po značilno ozkih, koničastih listih in dolgem steblu, s klasastim socvetjem. Nabiramo ga v času cvetenja od aprila do oktobra. Raste tako rekoč povsod, ob poteh, po travnikih in nasipih ... po vsej Sloveniji.

Skozi vse leto pa je na voljo tudi posušen.

Zeliščna raba trpotca

V starih zeliščarskih knjigah so trpotec priporočali za kar 24 različnih obolenj.

Vsebuje čreslovine, pektine, limonsko kislino, vitamin C, saponozide in fitoncide, sluzi, olja, beljakovine in sladkor. Zaradi svojih sestavin deluje kot naravni antibiotik. Pomaga pri zdravljenju čira na želodcu in dvanajsterniku.

Zahvaljujoč flavonoidom sveži listi trpotca čistijo dihalne poti in lajšajo vnetja sluznice, zato se pogosto uporablja za pomirjanje kašlja, za zdravljenje bronhitisa, pri astmi in turbekulozi. Pripravki iz listov odlično pomirjajo tudi suh in dražeč kašelj kadilcev.

Poleg tega trpotec vsebuje alantoin, snov, ki pospešuje naravno regeneracijo kože, zato ga priporočajo pri zdravljenju manjših ran, prask, opeklin, pikov žuželk, aken in rosacee. V takšnih primerih je dovolj, če vzamete list trpotca, ga dobro sperete pod tekočo vodo, zmečkate med prsti in pritisnete na rano.

Ker trpotec zaustavlja krvavitve, zmešan z rmanom, plešcem in zimzeleno, pomaga pri menstrualnih težavah in krvavitvah, ki jih povzročajo hemoroidi.

  • Suh kašelj

Žličko trpotca, gozdnega slezenovca in sladkega korena prelijte s 5 dl vrele vode, posodo pokrijte in pustite počivati pol ure. Nato čaj precedite in vmešajte 2 žlički medu ter sok pol limone. Čaj pijte po obroku. Zadostuje za dva napitka.

  • Bronhitis

0,5 kg svežih in dobro opranih listov trpotca drobno zmeljite, dodajte kilogram medu in 50 g propolisa. Pustite počivati 3 dni in mešanico občasno premešajte z leseno kuhalnico. Žličko tako pripravljenega medu vzemite trikrat na dan, 10 do 15 minut pred obrokom.

  • Vnetje dihalnih poti

Vzemite večji kozarec za vlaganje. Nato mlade liste trpotca drobno nasekljajte in z njimi prekrijte dno kozarca (približno centimeter na debelo). Preko listov vsujte žličko medu ali sladkorja. Ponovno vsujte plast trpotca in preko med ali sladkor in tako do vrha.

Zaprite kozarec in pustite stati deset dni. Po desetih dneh pripravek precedite. Ob vnetju zgornjih dihalnih poti vzemite dve žlički pripravljene tekočine na dan.

  • Prebavne težave

Svež sok trpotca pomaga pri vnetju želodca ali črevesja. Zmeljite sveže liste trpotca, precedite in vmešajte malo medu. Vzemite trikrat na dan po žličko.

  • Vnetje ušes

Iz svežih listov iztisnite sok in nekaj kapljic kanite v bolno uho ter pustite delovati približno pol ure.

  • Za boljši imunski sistem

200 g svežih listov trpotca in po 100 g svežih listov kopriv, regrata ter rmana drobno zmeljite, precedite skozi čisto laneno krpo in prekuhajte. Peno, ki nastaja pri kuhanju, obvezno odstranjujte.

Nato v sok dodajte dve žlički medu in na zmerni temperaturi, ob stalnem mešanju, kuhajte toliko časa, da se sok zgosti. Nato odstavite, pustite, da se ohladi in ohlajenega prelijte v kozarce ali steklenice.

Pred uporabo zmešajte sok s toplo vodo (razmerje 1:1) in vsako jutro spijte 1 dl.  

Zdravilne jedi iz trpotca

Trpotec se uporablja tudi v kulinariki. Jedi, pripravljene iz te rastline, se še posebno priporočajo tistim, ki imajo čir na želodcu in dvanajsterniku, pomaga pa tudi pri gastritisu. V prehrani se uporabljajo mladi listi trpotca.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri