10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Zelena zelišča - bombice okusa in zdravja

Sveža zelišča so nenadomestljiva, zato jih uporabite kmalu po trganju. Do uporabe jih imate lahko v vodi kot rožice. (foto: Revija Čarovnija okusa) Revija Čarovnija okusa
24. 4. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Zelišča zdravijo, podkrepijo okus jedi in napitkov, okrasijo jedi in poskrbijo za zelo prijeten vonj. Povabite jih v svojo kuhinjo!

Spomladi iz zemlje pokukajo prvi sramežljivi listi. Ne čakajte in jih kar uporabite! Polni so vitaminov in zdravja in z nekaj domišljije boste ustvarili prave čudeže.

Čemaž

Prinaša prve zelene liste, ki nam jih pošlje narava pozimi. Diši po česnu in ima tudi podoben okus. Vsebuje eterična olja, vitamine in mineralne snovi. Rastlina je bogata z jodom in drugimi spojinami, ki imajo blagodejen učinek na naš organizem.

Deluje kot naravni antibiotik proti bakterijam in glivicam, zdravi črevesno floro, razširi žile, znižuje krvni tlak in podpira delovanje srčne mišice.

Pozor: ne zamenjajte ga za strupeno šmarnico.

Namig: za namaze in solate uporabite le sveže liste. S sušenjem namreč izgubijo tako moč kot tudi zdravilni učinek.

Kreša

Priljubljena rastlina je bogat vir vitaminov. Ne vsebuje le vitamina C, temveč tudi vitamin B1, torej betakaroten. Krepi obrambne mehanizme telesa, nekateri pa celo menijo, da varuje telo pred rakavimi obolenji. Primerna je za izboljšanje solat in pa tudi za številne tople jedi. Vzgojite jo lahko tudi doma.

Namig: v nizko skledico položite kosem vate, ga nakapajte z vodo in potresite s semeni kreše. Postavite na sončen in topel prostor in vsak dan zalijte. V treh dneh boste lahko že želi!

Kopriva

Včasih so jo uporabljali za zdravljenje ugrizov kač. Listi te rastline lahko zdravijo ekceme in seneni nahod, blažijo pa tudi bolečine pri napadih putike. Listi mladih kopriv imajo podoben okus kot špinača.

Koprive vsebujejo veliko železa in drugih mineralnih snovi ter so bogate s karotenoidi in vitaminom C.

Namig: naberite čisto mlade rastline, ki še nimajo žgalnih laskov.

Motovilec

Listna zelenjava z zelo prefinjenim in delikatnim okusom. Vsebuje veliko vitamina C in A, železa, magnezija, kalija in betakarotena.

Namig: motovilec najbolj prija v solati.

Drobnjak

Najmanjša sorta čebulnic ima pozitiven učinek na naše zdravje. Gojite ga lahko zlahka tudi doma. Užitne so tako bilke kot tudi rožnati cvetovi. Drobnjak je proti zmrzali odporna in nezahtevna rastlina.

Uporablja se kot začimba in tudi kot zdravilna rastlina. Vsebuje kalcij, kalij, železo in vitamin C. Spodbuja prebavo in tek ter znižuje krvni pritisk. Ima blagodejen učinek na ledvice.

Namig: drobnjak drobno sesekljajte in ga potresite po kuhanem krompirju, zelenjavni juhi, umešanih jajcih ali pa po kruhu z maslom. Najboljši je svež, da se ga pa tudi lepo zamrzniti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri