Koliko alarmov mora odzvoniti, preden se končno spravite iz postelje? Če je odgovor več kot eden, morate nujno preveriti, kakšno škodo si s tem povzročate.

Slika 1/3

Včasih se je zjutraj nemogoče spraviti iz postelje in zdi se, da bi 5 minut dodatnega spanca vse popravilo, zato na alarmu pritisnete tipko dremež. Pa ste s tem problem resnično rešili ali ste naredili več škode?

Poglejmo, kaj se dogaja v telesu, ko za nekaj trenutkov podaljšate spanje.

KO PRITISNETE DREMEŽ ...

Telo za razliko od alarma nima tipke, s katero bi ga ugasnili in prižgali. Proces prebujanja traja približno eno uro, preden odprete oči (če se prebudite naravno). S tem ko podaljšujete alarm, se proces začenja znova in znova, s tem pa zmedete možgane. To je razlog, da ste skozi cel dan zaspani oziroma se počutite tako, kot če bi celo noč prebedeli.

V prvih trenutkih, ko pritisnete dremež, se boste zares počutili bolje, saj se ob tem sprosti serotonin - hormon sreče. Vendar si zapomnite, da je občutek le začasen in bo minil takoj, ko vstanete. Nikakor se ne boste morali prebuditi, pomagale ne bodo niti številne skodelice kave. Najbolje bo, da budilko nastavite tako pozno, kot lahko in greste iz postelje že ob prvem pisku.

profimedia

Preverite tudi: 

Sorodni članki

5 minutne navade, ki vam bodo zjutraj dale veliko energije

Če menite, da so jutra najbolj stresen del dneva, bodo naslednje navade pravšnje za vas. Dale vam bodo energijo in zagon za pravilen začetek.

Kaj spodkopava vašo jutranjo vadbo?

Vsi, ki se ukvarjate s športom veste, da imate dobre in slabe treninge. Včasih dosežete nov osebni rekord, drugič se namučite že s časom ali razdaljo, ki vam ne bi smela več…

10 navad, ki bodo stres spravile na kolena

Veliko stvari vpliva na to, kako se počutimo zjutraj, ko se zbudimo. Predstavili vam bomo 10 odličnih navad, ki vam bodo zagotovo olajšale stresna jutra in vam dneve naredile lepše…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri