To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Beluši na žaru z lečo in zeliščnim pirejem

Beluši na žaru z lečo in zeliščnim pirejem (foto: revija čarovnija okusa) revija čarovnija okusa
18. 5. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Ta jed ni primerna le za vegetarijance, temveč tudi za otroke in starejše osebe. Je nasitna, lahko prebavljiva in vsebuje dovolj hranilnih snovi.

Sestavine za 6 porcij

  • 50 g leče
  • 1 žlica oljčnega olja + še nekaj kapljic za nakapanje
  • 2 drobno sesekljani šalotki
  • 2 žlici drobno sesekljanega pehtrana
  • 25 g masla
  • lupinica 1 neškropljene limone in sok pol limone
  • lupinica in 1 žlica soka 1 neškropljene pomaranče
  • 12–16 zelenih belušev brez olesenelih končkov
  • sol
  • poper
  • 4 srednje mehka jajca

za zeliščni pire:

  • 1,2 kg krompirja (olupljenega, zrezanega na kose)
  • 150 ml toplega mleka
  • 100 g koščkov masla
  • 1 šopek sesekljane mlade čebule
  • 1 šopek drobnjaka ali 4 pesti čemaža (sesekljano)

Priprava

Lečo stresite v vrelo vodo in jo kuhajte 15–20 minut (oziroma kolikor je potrebno), da se zmehča. Nato jo odcedite.

Krompir zavrite v slani vodi in ga kuhajte, dokler se ne zmehča.

Za pripravo polivke segrejte oljčno olje, mu dodajte šalotke in jih pecite 1 minuto. Nato jih potresite s pehtranom in pecite še nekaj sekund. Dodajte kuhano lečo, maslo, limonino in pomarančno lupinico in sok ter vse skupaj segrejte do te mere, da se maslo stopi. Posodo odstavite s kuhalne plošče in mešanico začinite s soljo in poprom.

Odcejen krompir pretlačite, mu primešajte mleko in maslo, zelišča in čebulo.

Segrejte rebrasto ponev ali žar. Beluše nakapajte z oljem, jih potresite z morsko soljo in med občasnim obračanjem popecite, da bodo z vseh strani lepo rjavkasti. Lečo skupaj z beluši in pirejem porazdelite po ogretih krožnikih. Dodajte še jajca in postrezite.

Čas priprave: približno 60 minut

Na osebo približno 740 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 43 g, ogljikovi hidrati: 72 g

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri