Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Kulinarično popotovanje: Karibi

Kulinarično popotovanje: Karibi (foto: Profimedia) Profimedia
9. 10. 2014

Edinstvena destinacija z osupljivimi plažami, kristalno čistim turkiznim morjem, čudovitimi naravnimi lepotami, bujno pisano vegetacijo in prav tako pisano kulinariko.

Slastna kokosova juha

Limonina trava poskrbi za čudovito aromo.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 500 g krompirja
  • 500 ml juhe
  • 1 steblo limonine trave
  • 300 ml kokosovega mleka (pločevinka)
  • približno 3 cm ingverja
  • sol, poper
  • malce limetinega soka
  • 1 žličko kokosove moke
  • 16 ozkih kosov piščančjega fileja
  • 1 žličko sezamovega olja
  • mlet čili
Priprava:

1. Krompir olupite, ga operite in zrežite na kocke. Približno 15 minut ga kuhajte v juhi. Limonino travo zmečkajte z velikim kuhinjskim nožem in jo pokuhajte v juhi. Ko se krompir zmehča, limonino travo odstranite in krompir skupaj z juho pretlačite s paličnim mešalnikom.

2. Prilijte kokosovo mleko in juho še enkrat zavrite. Ingver olupite, ga drobno nastrgajte in ga dodajte juhi. Začinite jo s soljo, poprom in brizgljajem limetinega soka. Na koncu dodajte še kokosovo moko.

3. Oplaknite piščančje koščke, jih obrišite in jih valovito nataknite na lesena nabodalca. Začinite jih s soljo in poprom. Na vročem olju jih pecite približno 4 minute. Juho potresite s čilijem in jo postrezite z nabodalci. Po želji jo okrasite še z dušenim stročjim grahom in kockami krompirja.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 150 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Picadillo - aromatična enolončnica z mletim mesom

Za 4 osebe potrebujete:
  • 2–3 šalotke
  • 1 strok česna
  • 400 g paradižnikov
  • 2 zeleni papriki
  • 1 čili
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 500 g mlete govedine
  • sol, poper
  • 100 g pretlačenih paradižnikov (tetrapak)
  • 10 polnjenih oliv
  • 75 g sultanin
  • 1 lovorov list
  • po 1 ščepec cimeta, klinčkov in orientalske kumine
Priprava:

1. Šalotke in česen olupite ter jih drobno sesekljajte. Paradižnike in papriki očistite, jim odstranite semenje in jih zrežite na drobne kocke. Čili očistite, ga po dolgem prepolovite, odstranite semena in ga drobno sesekljajte.

2. V posodi segrejte olje. Na njem med mešanjem drobljivo popecite mleto meso. Dodajte šalotke, česen, papriki in čili ter vse skupaj malce podušite. Nato primešajte še paradižnike in pretlačene paradižnike ter vse skupaj zavrite. Dodajte še olive, sultanine in lovor ter jed začinite z začimbami. Posodo pokrijte in enolončnico pri nizki temperaturi kuhajte 20–30 minut. Po želji jo postrezite v bananinem listu.

Čas priprave: približno 55 minut.
Na osebo: približno 230 kcal, beljakovine: 18 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 3 g.

Karibska mesna ponev

S svežim ananasom in aromatičnim koriandrovim zelenjem.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 rdečo čebulo
  • 1 strok česna
  • 300 g ananasa
  • približno 3 cm ingverja
  • po 1 rumeno, rdečo in oranžno papriko
  • 1 čili
  • 600 g svinjskega fileja
  • sol, poper
  • 4 žlice kokosovega olja
  • trstni sladkor
  • pol šopka koriandra
Priprava:

1. Čebulo in česen olupite. Čebulo zrežite na krhlje, česen pa na drobne kocke. Ananas zrežite na koščke. Ingver olupite, paprike očistite, jih oplaknite in jim odstranite semenje.

2. Ingver in paprike zrežite na trakove. Čili po dolgem prepolovite, ga očistite, odstranite semenje in ga zrežite na drobne kocke. Svinjski file oplaknite, ga osušite s kuhinjskim papirjem in ga zrežite na medaljone. Začinite jih s soljo in poprom.

3. V ponvi segrejte polovico olja in na njem med mešanjem podušite čebulo, česen, čili in ingver. Dodajte še papriko in jo popecite. Nato primešajte ananas in ga malce popecite. Vse skupaj začinite s soljo, poprom in trstnim sladkorjem.

4. V drugi ponvi segrejte preostanek olja in na njem z vsake strani po 2 minuti pecite medaljone. Po peki naj malce počivajo. Koriander oplaknite in ga otresite do suhega. Lističe potrgajte in jih primešajte zelenjavi. Postrezite z mesom. Zraven se poda riž s paradižnikom.

Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo: približno 330 kcal, beljakovine: 35 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Riba po karibsko

Polnjena s kokosovim pirejem z manioko.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 kg manioke (korenine) ali krompirja
  • sol
  • 1 čebulo
  • 2 žlici masla
  • približno 150 ml kokosovega mleka (pločevinka)
  • nariban muškatni orešek
  • 2 zeleni papriki
  • 2 oradi
  • 2–3 žlice limoninega soka
  • 3 žlice olja
  • 4 paradižnike
Priprava:

1. Manioko operite, olupite in jo zrežite na kocke. Približno 10 minut jih kuhajte v slani vodi, da se zmehčajo. Olupljeno čebulo zrežite na kocke in jih podušite na maslu. Manioko vzemite iz vode in jo pretlačite. Dodajte kokosovo mleko in čebulo ter vse skupaj začinite s soljo in muškatom. Papriki očistite. Eno zrežite na majhne kocke, eno pa na obročke. Kocke primešajte pireju.

2. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Orade očistite, jih otrite do suhega in po dolgem zarežite, vendar ne odrežite repne plavuti. Odstranite kosti, ribi začinite s soljo in ju nakapajte z limoninim sokom.

3. Ribi z vsake strani zlato rjavo zapecite na 2 žlicah olja. Napolnite ju z maniokinim pirejem in ju položite v pekač. Očistite paradižnike in jih zrežite na rezine. Izmenjaje z obročki paprik jih v obliki strešnikov položite po ribah, zelenjavo premažite s preostalim oljem in ribi solite. V pečici ju pecite 20–25 minut. Po želji še okrasite.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut.
Na osebo: približno 510 kcal, beljakovine: 41 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 35 g.

'Jerk Chicken'

Nežne piščančje prsi v pekoči paradižnikovi omaki.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 3 žlice olja
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 200 g pretlačenih paradižnikov (tetrapak)
  • 100 ml juhe
  • 2–3 žlice limetinega soka
  • 600 g fileja piščančjih prsi
  • 1 pločevinko (500 g) fižola 
  • sol, poper
  • kosmiče čilija
  • trstni sladkor
Priprava:

1. Čebulo in česen olupite ter ju zrežite na drobne kocke. V široki posodi segrejte 1 žlico olja in na njem oboje podušite. Primešajte paradižnikovo mezgo in jo popražite. Dodajte pretlačene paradižnike, juho in limetin sok ter vse skupaj zavrite. Jed naj v pokriti posodi in pri srednji temperaturi lahno vre približno 15 minut, nato pa počakajte, da se popolnoma ohladi.

2. Piščančji file oplaknite, ga temeljito obrišite s kuhinjskim papirjem in ga zrežite na trakove. Meso stresite v ohlajeno paradižnikovo omako, jo premešajte in jo čez noč postavite v hladilnik.

3. Meso vzemite iz marinade in ga malce obrišite. V ponvi segrejte preostalo olje in na njem popecite meso. Fižol odcedite in ga dodajte mesu skupaj z marinado. Malce pokuhajte. Začinite s soljo, poprom, čilijem in sladkorjem. Zraven tekne riž z zelenjavo.

Čas priprave: približno 55 minut + mariniranje 12 ur.
Na osebo: približno 260 kcal, beljakovine: 37 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 4 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri