polnozrnati-kruh

Ste v iskanju zdravega kruha izbrali polnozrnatega, a na koncu ugotovili, da vam ne odgovarja? Preizkusite recept za kruh brez moke in kvasa.

Priprava kruha brez moke res vzame več časa, a boste po prvem koščku pozabili na to. Vsak polnozrnati kruh ni vreden svojega imena, barva namreč nič ne pove o vsebnosti balastnih snovi, zrna na skorji pa so ponavadi samo okrasitev.

No, tukaj ste lahko prepričani, kakšno zrno je v kruhu.

Za kilogramsko štruco boste potrebovali:
  • 750 g žitarice (pšenica, oves, ječmen ali rž) ter
  • vodo, s katero boste prelili žitarico.
Priprava:

Izbrano žito stresite v posodo in prelijte z vodo (voda mora popolnoma prekriti zrna). Pustite stati 24 ur – v tem času čez dan na 2 do 3 ure zamenjajte vodo.

Po 24 urah odlijte vodo in žito pokrijte z vlažno krpo.

Ko se pojavijo kalčki (kot majhne bele pikice), nadaljujte s pripravo kruha. 10 % žita dajte na stran, preostanek pa zmeljite, da dobite maso – rahlo lepljivo in gosto kot puding.

Masi dodajte malo tople vode, sol in preostanek žita, dobro premešajte ter pretresite v pekač (napolnite 2/3 pekača). Pustite stati na sobni temperaturi nepokrito še 12 ur.  

Pekač nato postavite v hladno pečico in nastavite temperaturo na 160 stopinj Celzija. Ko se pečica segreje na 160 stopinj Celzija, pecite približno 2 uri.

Kruh vzemite iz pečice, zavijte v peki papir in krpo ter pustite, da se ohladi.

Vir: www.zdravahranaolea.com

Poskusite še: Doma narejen veganski sir
 

Sorodni članki

Recept: Pravi polnozrnati kruh

Iz zdravstvenih razlogov se ni smiselno povsem odpovedati ogljikovim hidratom, saj…

Brezglutensko žito teff je dobra alternativa pri celiakiji

Gluten je lepljiva beljakovina, ki je v žitu. Kdor ga ne prenaša (bolniki s celiakijo), se mora pri peki kolačev, pic, piškotov, kruha in žemljic odreči moki. Gluten je namreč…

Recept za najslajši, doma pečeni kruh

Doma pečen kruh je še vedno najslajši, sploh če za njegovo izdelavo ne potrebujemo veliko časa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri