torta_buca

Če imate radi nekoliko nenavadne okuse, ste prišli na pravo mesto. Ta vikend preizkusite jesenski trio - izberite katerega izmed teh treh zdravih in odličnih jesenskih receptov ... ali pa kar vse tri.

Narava že dobiva čudovite barve, zato naj bo tudi vaša kuhinja jesensko obarvana. Pripravili smo vam tri recepte:

  • za vegansko korenčkovo torto,
  • veganske bučkine muffine (brez peke) in
  • pito iz sladkega krompirja.

Izbira, katero boste preizkusili najprej, je pa vaša.

Korenčkova torta (vegansko)

Sestavine:
  • 200 g naribanega korenja
  • 120g jabolčne čežane
  • 1/3 skodelice olja
  • 2 čž belega ali jabolčnega kisa
  • 2 čž vanilijevega ekstrakta
  • 180g pirine moke
  • ½ čž pecilnega praška
  • ¾ čž soli
  • 1 čž cimeta
  • 65g naravnega sladila ali sladkorja (oziroma po želji česa drugega)
  • po želji: nasekljan kokos ali orehi in 80g rozin
Navodila za pripravo:

Pečico segrejte na 180 ℃ in pekač obložite s papirjem za peko. V posodi zmešajte prvih pet sestavin in pustite stati vsaj 10 minut ali pa maso dajte čez noč v hladilnik. V drugi posodi zmešajte ostale sestavine, dodajte mokro maso iz prve in dobro premešajte ter prelijte v pekač. Pecite približno 30 minut.

Bučkini muffini (vegansko, paleo, brez peke)

Sestavine za skorjico:
  • 1 skodelica orehov
  • ¼ skodelice nasekljanega kokosa
  • 2 jž javorjevega sirupa ali medu (lahko tudi agavinega sirupa)
  • 1 jž kokosovega olja, staljenega
  • ¼ čž soli
Sestavine za nadev:
  • 1 skodelica bučkinega pireja
  • ¼ skodelice mandljevega mleka (ali navadnega)
  • ¼ skodelice kokosovega olja, staljenega
  • ¾ skodelice datljev brez koščic (če niso dovolj mehki, jih predhodno namočite v toplo vodo za 10 minut)
  • 1 čž vanilije
  • 1 čž cimeta
  • ¼ čž mletega ingverja
  • 1/8 čž mletih klinčkov
Navodila za pripravo:

V pekač za muffine položite 8 papirčkov/modelčkov. Za pripravo skorjice dobro zmeljite orehe in kokos, ampak pazite, da ne meljete predolgo, saj boste dobili pasto/maslo. Dodajte javorjev sirup, kokosovo olje in sol ter vse skupaj zmešajte, da dobite testo, ki ga nato porazdelite v modelčke. Med pripravo nadeva dajte pekač za muffine z maso v hladilnik.

Za nadev preprosto zmešajte (v mešalcu) skupaj vse sestavine in mešajte tako dolgo, dokler ne dobite gladke kremaste mase, ki jo nato razporedite v modelčke in pekač ponovno postavite v hladilnik za 4–6 ur.

Torta iz sladkega krompirja

Sestavine:
  • polnozrnato krhko testo za pito (recept najdete TUKAJ)
  • cca. 35 g pireja iz sladkega krompirja
  • cca. 30 ml mleka
  • 3 velika jajca
  • 1 jž vanilijevega ekstrakta
  • 1 čž cimeta
  • 1 čž mletega muškatnega oreščka
  • ½ čž mletega ingverja
  • ¼ čž fino mlete soli
  • male marshmallow penice za na vrh
Navodila za pripravo:

Pečico segrejte na 220 ℃, med tem pa okrogli pekač premažite z oljem (ali dajte vanj papir za peko) in na rahlo "pomokano" podlago razvaljajte testo tako, da robovi gledajo ven iz pekača (lepo jih oblikujte, da bo na koncu, ko boste dali nadev, videti kot prava ameriška pita). Dno prepiknite z vilico. Dajte v hladilnik za 30 minut, da se ohladi, nato pa še za 10 minut v zamrzovalnik.

Testo pecite "na slepo" 10 minut, nato pa temperaturo zmanjšajte na 180 ℃. Med tem v skledi zmešajte pire sladkega krompirja, mleko, jajca, vanilijo, začimbe in sol – dokler testo ni gladko in kremasto.

To prelijte v delno pečeno krhko testo in pecite 60–65 minut, dokler nadev ne dobi teksture, podobne želeju in je v sredini zlato zapečen. Ohladite v izklopljeni pečici z delno odprtimi vratci še 1 uro. Ko je pita popolnoma ohlajena, nanjo dajte še male marshmallow penice.

Dober tek in čudovit jesenski konec tedna!

Preberite še: Zakaj je ingver tako zdrav? ali pa Kaj morate vedeti, ko se odločite za veganstvo?

Priporočamo tudi: Ideje za zajtrk, ki ne zahtevajo nobenih kuharskih sposobnosti.

Sorodni članki

Proteinski recept: Sladki krompir, polnjen s čičeriko in špinačo

Eden najbolj okusnih načinov za pripravo sladkega krompirja. 

Slaščice brez glutena

Nič več napihnjenega trebuha, vnetega črevesja, utrujenosti...
None

3 presne poslastice za poletje

Recepte je pripravila strokovnjakinja za presno prehrano Barbara Radojlović.

Izbor uredništva

Kaj nas pohodništvo uči o življenju?

Pohodništvo je odlična fizična aktivnost, ki povrh vsega ustvarja nepozabne spomine. Omogoča priložnosti, da se umirimo...

Več...

NAGRADNI KVIZ: Si prava oseba za brezstično kartico?

Uporaba brezstične kartice v Sloveniji nenehno narašča, saj vedno več ljudi to storitev prepoznava kot varno, enostavno, hitro...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

Najbolj brane vsebine

Top ideje za nepozaben jesenski izlet (pri nas in v okolici)

Nadpovprečno topla letošnja jesen je kot nalašč, da se, še preden jih pobeli sneg, odpravimo na izlet v katerega od najlepših slovenskih krajev. Za jesenski izlet priporočamo...
Več...

Ko najdete takšnega partnerja, ga ne izpustite iz rok

Pri iskanju osebe, s katero bomo preživeli vse življenje, vedno naletimo na vzpone in padce. Ko pa najdete nekoga, ki počne te stvari, ste lahko prepričani, da je to tisto pravo.
Več...

7 navad, ki nas postarajo

Sledi nekaj navad, ki jih moramo izločiti iz življenja, da zaustavimo ali omilimo proces staranja.
Več...

Obstaja nekaj, kar je pomembnejše od sreče

Sreče ni lahko začutiti. Ves čas jo imamo na dosegu roke, pa je ne znamo prijeti. Tudi okoli nas je toliko dražljajev, da si želimo vedno več, a je občutek sreče, zadovoljstva vedno krajši. Vendar obstaja nekaj, kar je še pomembnejše od sreče.
Več...

Kakšne spremembe se zgodijo, ko leto dni ne pijete alkohola?

Če se zavežete k odločitvi, da celo leto ne boste pili alkohola, boste kmalu pričeli opažati pozitivne spremembe. To ni nekaj, za kar boste prikrajšani, ampak nekaj, kar bo vaše življenje popeljalo na novo raven.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri