tek

Vsi, ki ste v svoj proces hujšanja vključili tudi tek, preverite nekaj nasvetov, kako boste vse skupaj bolj izpopolnili.

Spremenite hitrost in razdaljo

Nasvet je odvisen od tega, ali s tekom šele začenjate ali ste v njem že kar vešči. Na začetku izberite kratko razdaljo in preverite, koliko zmorete preteči, ne da bi se ustavili. Delajte krajše odseke teka in hoje, potem pa sčasoma zmanjšujte razdaljo, ki jo prehodite in preidite samo v tek.

Ko se dobro utrdite, boste za uspešno hujšanje morali pospešiti korak in prilagoditi razdaljo, saj se bo telo sčasoma privadilo na napor, zato morate povečati izziv. Izberite na primer dele, ko boste tekli hitreje kot običajno in nato preidite na običajno hitrost. Ali pa tecite v hrib in tako povečajte kondicijo in zmanjšajte številko na tehtnici.*

* Upoštevajte, da morate pri hujšanju urediti tako prehrano kot fizično aktivnost, zato samo tek ne bo dovolj za zdravo oblikovanje postave.

Omejite hitro hrano in sladkarije

Priporočljivo je, da hitro hrano povsem izključite iz jedilnika, saj bo omejevala tudi vaše športne dosežke in napredek, ki bi lahko bil boljši. Vaše najljubše pregrehe pa zgolj omejite na primer na en dan v tednu, vendar jih ne hranite v kuhinji. Ko si jih zaželite, se peš odpravite v trgovino in morda se bo zgodilo, da vas bo želja po njih minila in boste raje prigriznili kaj bolj zdravega.

V nasprotnem primeru pa si slaščice raje pripravite doma, kjer lahko nadzorujete, koliko sladkorja boste dali vanje in sladkor ustrezno nadomestite. Dan, ko lahko “goljufate” in v manjših količinah jeste sladko hrano, izberite takrat, ko imate v načrtu daljši ali intenzivnejši tek.

Po treningu pa si laho privoščite TA zdrav prigrizek.

Premikajte se v različne smeri

Pri teku se premikate le v eno smer - naprej. Telo se bo na takšno gibanje kmalu privadilo, tega pa si med hujšanjem ne želite.

Zato morate vključiti tudi vaje, pri katerih se boste premikali v stran in nazaj ter z njimi utrdili telo z vseh strani. S tem se boste izognili napaki, da se lotite le na primer utrjevanja nog, zgornji del pa pustite nestabilen. Z raznoliko vadbo boste izboljšali tudi tek.

Naredite 4 odlične krepilne vaje za tekače (video)

Vaje, ki so predstavljene v videu lahko izvajate kjerkoli, tudi zunaj na klopci.

Dodajte težo

Za tekače je izjemno pomembno, da poleg teka redno izvajajo treninge za moč, vi pa boste z njimi tudi oblikovali novo postavo in mišice. Poskrbeli boste za dobro oporo sklepov in zmanjšali tveganje za poškodbe. Začnite z vajami z lastno težo, ki jih boste kasneje dopolnili s prostimi utežmi in težjimi različicami. Tu je nekaj idej:

  • sklece
  • počepi in skok iz počepa
  • izpadni korak nazaj (ko se utrdite, naredite izpadni korak s skokom)
  • navaden plank na podlahteh in stranski plank

Za začetek bo povsem dovolj, če v trening vključite te vaje. Če se boste posvetovali s strokovnjakom, vam bo ta dal tudi nasvete z gibi, ki bodo prilagojeni posebej vašim ciljem.

Sorodni članki

Treniramo za maraton: Kako se pripravljati, česa vam nihče ne bo povedal in kako si olajšati tek

Prebujanje narave je zbudilo tudi veliko tekačev, ki se že skrbno pripravljajo na novo sezono maratonov. Če ste se tokrat tudi vi odločili udeležiti kakšnega, je tu nekaj koristnih…

7 preprostih načinov, s katerimi olajšate tek

Tek je vse prej kot preprosta aktivnost. Lahko je zdrsniti v športna oblačila, nove tekaške čevlje in se odpraviti v naravo, a ko se začne tek, hitro postanemo zadihani. Pridejo…

Gorski tek: 4 vaje za izboljšanje pripravljenosti

Verjamete ali ne, hribi so lahko vaš najboljši prijatelj, predvsem kadar želite okrepiti moč v nogah. Kljub temu se jim veliko tekačev raje izogne. Ko se opogumite in začnete, boste…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri