sproscanje-pisarna

Pri stresu, motnjah spanja, nervozi in notranjem nemiru vam bo pomagala tehnika postopnega sproščanja mišic, ki jo je razvil zdravnik in fiziolog Edmund Jacobson.

Bistvo njegove tehnike sproščanja je fizični princip: močna napetost mišic povzroči večjo prekrvavitev, kar pri sprostitvi občutimo kot prijetno toploto.

Sproščanje po dr. Jacobsonu lahko izvajate kadarkoli in kjerkoli.

Tehniko lahko izvajate

  • leže,
  • sede,
  • ob glasbi ali brez,
  • za pisalno mizo ali
  • na priljubljenem kavču.

Pomembno pri tem je, da se zavedate sebe in mirno dihate.

Navodila za vadbo:

1. Preden se namestite v položaj za vadbo, vzravnano stojte in stresajte roke in noge, sprostite ramena in krožite z njimi.

2. Usedite se na stol. Oči imejte ves čas vadbe zaprte.

3. Najprej iztegnite desno nogo, pritegnite konice prstov ter močno napnite mišice nog. Pri tem normalno dihajte in štejte do pet. Nogo nato počasi sprostite in jo spustite nazaj na tla. Z vsako nogo ponovite dvakrat.

4. Nato najprej vodoravno iztegnite desno roko, stisnite dlan v pest in ramo potisnite daleč naprej. Potem roko močno napnite, dihajte in štejte do pet. Roko sprostite. Vajo naredite z vsako roko dvakrat.

5. Na koncu hkrati iztegnite obe roki in nogi ter napnite vse mišice. Pri tem potegnite ramena navzgor in delajte grimase. Zavestno dihajte in štejte do pet. Počasi zmanjšujte napetost v telesu, dokler se povsem ne sprostite.

Vadbo na začetku izvajajte približno 20 minut, pozneje lahko čas skrajšate.

Po vadbi počivajte, štejte od deset do ena, pretegnite se, globoko vdihnite in izdihnite ter vstanite.

Počutili se boste kot prerojeni.

Poskusite tudi: Položaj otroka: počivanje, ki razteguje hrbtenico!

Sorodni članki

Odpravite stres v 20 minutah

Bolj ko smo nervozni in v stresu, toliko bolj napeto se počutimo. Zato vam danes predlagamo naslednjo tehniko, ki razbija telesne in duševne blokade.

Sproščanje po napornih športnih podvigih

Po napornih športnih podvigih telesu vedno privoščite zasluženi počitek in z vajami za sproščanje preženite telesno in tudi duševno napetost.
None

Vaje z žogo

Za začetek se usedi na žogo z ravnim hrbtom in poskakuj. Sprosti se in pomigaj z boki levo/desno. S poskakovanjem na žogi izvedi obrat za 180 stopinj. Potem pa se še odvij...
Najbolj brane vsebine

9 fizičnih bolečin, ki so povezane s čustvi

Fizične bolečine so lahko povezane s čustvi. Poglejmo, kje so lahko morebitni vzroki. 
Več...

Tega o svojem telesu verjetno niste vedeli (in zakaj morate skrbeti zanj)

Koliko pravzaprav veste o svojem telesu? O tem, kar se dogaja pod površjem in česar ne morete videti? Tu je nekaj nenavadnih dejstev, ki vas bodo opomnila, da morate vsak dan poskrbeti zase.
Več...

Zakaj bi morali vikende rezervirati samo zase?

Biti vedno na voljo je naporno, tudi če so to bližnje osebe, ki potrebujejo vašo pozornost. Občasno bi morali vikend rezervirati samo zase, saj …
Več...

5 osebnostnih lastnosti, ki vam napovedujejo srečo

Res obstajajo (kot trdijo nekateri strokovnjaki) določene osebnostne lastnosti, po katerih lahko predvidimo, če bomo srečni ali ne? Nekateri menijo, da to drži. Jih imate?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri