trauma-2

Kaj sploh je travma in kaj se dogaja v možganih, ko se spopadate s takšnim dogodkom? 

Ameriško psihološko društvo travmo opredeljuje kot čustven odziv na hud dogodek, denimo nesrečo, posilstvo ali naravno katastrofo.

Travmo pa seveda lahko povzroči še mnogo drugih stvari; tudi razpad zveze, poškodbe, smrt in mnogo drugih dogodkov. Travmatično je lahko celo ustrahovanje, še posebej kadar traja dlje časa. Vse, kar sproži močan čustveni odziv in tudi pozneje vpliva na vašo psiho, je pravzaprav travma.

Obstaja več vrst travm:
  • Med fizične ponavadi spadajo rane, ki za seboj pustijo brazgotine.

  • Čustvena travma pa je psihična poškodba, ki za seboj pusti notranjo brazgotino.

Pogosta kratkoročna odziva na travmatične dogodke sta šok in zanikanje, dolgoročni simptomi travme pa obsegajo prebliske iz preteklosti, nočne more, osamitev, nespečnost, čustvene izbruhe, depresijo ter celo utrujenost in slabost. Vse to spada med običajne odzive na travmo, težave pa nastopijo, ko se ti odzivi ponavljajo, ne da bi se posameznik spopadel s tem, kar jih povzroča. Takrat vsakdanje življenje postane kaotično, posameznik pa težav ne zmore premagovati. Zato je pomembno, da se naučimo predelati čustveno bolečino, ki jo povzroča travma in spet zaživimo.

Kaj se zgodi z možgani, ko se spopademo s travmo?

Da travma povzroča notranje brazgotine, popolnoma drži. Lahko spremeni možgane in vpliva na tri predele – na amigdalo, hipokampus in prefrontalni korteks. Posttravmatska stresna motnja lahko celo spremeni velikost vaših možganov.

Ob soočenju s travmo preidete v stanje boja, umika oziroma okamenelosti, kar povzroči prekomerno proizvajanje stresnega hormona kortizola. Ta spremeni povezave v možganih, kar vodi v čustveno in psihično stisko. Vsakič ko travmo podoživite oziroma vas nekaj izzove, pride do prekomernega proizvajanja kortizola, ki povzroči stanje visoke napetosti (izjemna občutljivost, visoko zavedanje in tresavica).

Bolj kot to, ali je travmo povzročila srčna bolečina, bolezen ali kakšen drug travmatičen dogodek, je pomembno, da okrevate in spet zaživite. 

Preverite tudi: 

Sorodni članki
None

Spomini lahko pustijo brazgotine

Boleče izkušnje trajno poškodujejo možgane. Novo zdravilo jih bo morda lahko pozdravilo. Ali bo potravmatski stresni sindrom kmalu postal preteklost?

Kaj je v ozadju kroničnih glavobolov

Za glavobolom občasno trpi kar 70 odstotkov, kronično pa 10 odstotkov populacije v industrializiranih državah.
None

Če želimo pozdraviti telo, moramo pozdraviti dušo

Hipnozo nam je podarila narava. Pomislite, kako mogočni smo, saj lahko ozdravimo najhujše bolečine globoko v sebi, v hipu izklopimo hude telesne bolečine, z nekaj besedami vstopimo...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Vadba za celo telo: Kombinacija počepa in planka

Naj bo tokratni trening drugačen - izvajajte le dve vaji in z njima razgibajte celo telo. Menite, da je izziv prelahek?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri