trauma-2

Kaj sploh je travma in kaj se dogaja v možganih, ko se spopadate s takšnim dogodkom? 

Ameriško psihološko društvo travmo opredeljuje kot čustven odziv na hud dogodek, denimo nesrečo, posilstvo ali naravno katastrofo.

Travmo pa seveda lahko povzroči še mnogo drugih stvari; tudi razpad zveze, poškodbe, smrt in mnogo drugih dogodkov. Travmatično je lahko celo ustrahovanje, še posebej kadar traja dlje časa. Vse, kar sproži močan čustveni odziv in tudi pozneje vpliva na vašo psiho, je pravzaprav travma.

Obstaja več vrst travm:
  • Med fizične ponavadi spadajo rane, ki za seboj pustijo brazgotine.

  • Čustvena travma pa je psihična poškodba, ki za seboj pusti notranjo brazgotino.

Pogosta kratkoročna odziva na travmatične dogodke sta šok in zanikanje, dolgoročni simptomi travme pa obsegajo prebliske iz preteklosti, nočne more, osamitev, nespečnost, čustvene izbruhe, depresijo ter celo utrujenost in slabost. Vse to spada med običajne odzive na travmo, težave pa nastopijo, ko se ti odzivi ponavljajo, ne da bi se posameznik spopadel s tem, kar jih povzroča. Takrat vsakdanje življenje postane kaotično, posameznik pa težav ne zmore premagovati. Zato je pomembno, da se naučimo predelati čustveno bolečino, ki jo povzroča travma in spet zaživimo.

Kaj se zgodi z možgani, ko se spopademo s travmo?

Da travma povzroča notranje brazgotine, popolnoma drži. Lahko spremeni možgane in vpliva na tri predele – na amigdalo, hipokampus in prefrontalni korteks. Posttravmatska stresna motnja lahko celo spremeni velikost vaših možganov.

Ob soočenju s travmo preidete v stanje boja, umika oziroma okamenelosti, kar povzroči prekomerno proizvajanje stresnega hormona kortizola. Ta spremeni povezave v možganih, kar vodi v čustveno in psihično stisko. Vsakič ko travmo podoživite oziroma vas nekaj izzove, pride do prekomernega proizvajanja kortizola, ki povzroči stanje visoke napetosti (izjemna občutljivost, visoko zavedanje in tresavica).

Bolj kot to, ali je travmo povzročila srčna bolečina, bolezen ali kakšen drug travmatičen dogodek, je pomembno, da okrevate in spet zaživite. 

Preverite tudi: 

Sorodni članki

VEDENJE: Če vsak dan delate kaj od TEGA, ste v preteklosti doživeli hudo travmo

Vas je čustveno zaznamovala travma in se še vedno ne morete premakniti naprej?

Kako okrevati po čustveni travmi?

Naj gre za posledice izkušenj na bojišču v Iraku, nestabilnega otroštva ali nasilnega dogodka – vsi smo na neki točki že doživeli travmo in se zdaj spopadamo z njo.
None

Spomini lahko pustijo brazgotine

Boleče izkušnje trajno poškodujejo možgane. Novo zdravilo jih bo morda lahko pozdravilo. Ali bo potravmatski stresni sindrom kmalu postal preteklost?
Najbolj brane vsebine

Se ne morete znebiti maščobe na trebuhu? Morda imate te slabe navade

Če maščobni obročki kar nočejo stran in se celo povečujejo, imate skoraj zagotovo vsaj eno od naslednjih navad. Čas je, da ukrepate.
Več...

Oblikujemo spodnji del telesa: 5 obveznih vaj

Tokrat se posvetimo spodnjemu delu telesa, torej zadnjici, stegnom, mečam, bokom ... Naslednjih 5 vaj morate obvezno dodati vašemu treningu. 
Več...

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri